Mandag 22. oktober kunngjorde Bergen Filharmoniske Orkester at den amerikanske dirigenten Andrew Litton vil overta som ny sjefsdirigent og kunstnerisk rådgiver fra og med høsten 2003. Litton har flere ganger tidligere hatt fruktbare samarbeid med Harmonien.

Andrew Litton (42) tiltret altså ikke i stilingen før høsten 2003, men vil allikevel opptre med orkesteret flere uker i sesongen 2002 – 2003. Han regnes i dag som en av de fremste dirigenter i sin generasjon, og har siden 1994 vært kunstnerisk leder for Dallas Symphony Orchestra i Texas. Litton er utdannet ved Juiliard School of Music og har vært assistentdirigent ved La Scala operaen i Milano. Han har gjestet over hundre orkestre og operaselskaper verden over og forestått en rekke plateinnspillinger, deriblant komplette symfonisykluser av Tsjaikovskij og Rachmaninov. For tiden jobber han med å slutføre en komplett Mahlersyklus. Litton opptrer også gjerne som solo-pianist på egne konserter.

Andrew Litton har samarbeidet godt med Bergensfilharmonikerne de siste tre sesongene, og var derfor et naturlig valg da orkesteret skulle finne seg en ny sjefsdirigent og kunstnerisk rådgiver.

Da Litton første gang dirigerte Bergen Filharmoniske Orkester høsten 1998 med et rent Sjostakovitsj-program skrev Bergensavisen følgende: “Man går oppløftet hjem etter en slik opplevelse”. I januar 2000 foresto han den skandinaviske premieren på Clinton Carpenters orkestrering av Gustav Mahlers 10. symfoni med Harmonien.

Publisert:

Del: