Anders Jahres kulturpis er landets største, og består av 400 000 kroner til hver av vinnerne, samt mye heder for øvrig. En av årets to priser ble utdelt til operasanger Knut Skram under en høytidelighet i Universitetets Aula i Oslo torsdag 6. september.

Knut Skram

Prisutdelingen har vært kjent siden 11. juli, og ble i den forbindelse også omtalt her i Ballade.

Under torsdagens markering fortalte Knut Skram til NTB at han var beæret og veldig glad for å få prisen, som ble gitt for “fremragende sangkunst”. – Denne prisen betyr veldig mye for meg, sa den nå 63 år gamle Knut Skram, som gjorde sin avskjedskonsert på Den Norske Opera i fjor.

Knut Skram (1937) er født i Ørsta og er utdannet arkitekt, men har siden debuten i 1964 vært en av våre betydeligste sangere og en bærende kraft ved Den norske Opera. Han har også hatt store gjesteroller på kjente operaer over hele Europa (bl.a. Bolsjoiteatret, Paris-operaen, Covent Garden, Glyndebourne, Arena di Verona, Aix-en-Provence og Brüssel-operaen) og i Amerika. Skram har gitt glansfulle tolkninger av hovedroller i bl a “Tryllefløyten” og “Don Juan” (Mozart), “Den flyvende hollender”, “Tannhäuser”, “Tristan og Isolde” og “Parsifal” (Wagner), “Eugene Onegin” (Tsjaikovskij) og “Tosca” (Puccini). Han har også vært en fremragende lieder-sanger i et utall konserter. Med sin store personlighet, sin musikalske innlevelse og høye arbeidsmoral har Skram oppnådd en posisjon som blir få kunstnere forunt, sier juryen i sin begrunnelse.

Som sin juniorprisvinner hadde Skram utnevnt Kari Postma Sundan, som for tiden er operastudent i København.

Anders Jahres Kulturpris skal være en æresbelønning for fremragende innsats fortrinnsvis for norsk kulturliv. Prisen har vært utdelt årlig siden 1990, da den gikk til Asbjørn Aarnes, for sin innsats innen litteraturforskning og formidling, og billedhuggeren Nils Aas. Den sistnevnte står også bak statuetten som årlig deles ut til vinnerne.

I 1996 ble det også besluttet å utdele Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere. Vinneren av Anders Jahres Kulturpris anmodes om å utpeke en yngre, talentfull person til å motta Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere, normalt innenfor sitt eget virkefelt. Denne Juniorprisen er for tiden på 100 000 kroner.

Prisvinnerne blir hyllet ved en tilstelning i Universitetets Aula med påfølgende festmiddag på Hotel Continental.

Prisen består, foruten pengesummen og den før nevnte statuetten av Nils Aas, også av et håndkalligrafert diplom.

Prisutvalget består for tiden av Lars Roar Langslet, formann, Ole Bøhn, Øivin Fjeldstad, Åse-Marie Nesse og Nina Sundbye.

Prisen har i følgende år gått til fremtredende personer med tilknytning til musikklivet:

* 1991: Mariss Jansons, dirigent
* 1993: Robert Levin, pianist
* 1995: Ingrid Bjoner, sangerinne, Jan Garbarek, saksofonist
* 1997: Arne Nordheim, komponist. Juniorprisvinner: Gisle Kverndokk, komponist
* 1999: Leif Ove Andsnes, pianist, Solveig Kringlebotn, sopran, Truls Mørk, cellist

Publisert:

Del: