– Som mange sikkert har fått med seg, vil myndighetene i løpet av kort tid vedta en lov som forbyr nedlasting og kopiering av musikk i Norge. Slettes ikke dumt! Kopiering av musikk er et av samfunnets aller største kriminelle problem, og kun en slik juridisk reaksjon vil være svært fornuftig i forhold til å møte fremtidens teknologiske realiteter, ironiserer Nordlys’ musikksjef, Egon Holstad, over forslaget til ny åndsverklov. – Jeg synes dette er et glimrende initiativ fra norske myndigheter; supplert av kulturpampen og lovens fanebærer Sæmund Fiskvik i bransjeorganisasjonen IFPI, skriver Holstad.

Fengselsgitter

Av Egon Holstad, musikksjef i Nordlys

Frem til nå har det vært å anse som legitimt å kjøpe en cd for deretter å kopiere den eller konvertere den over til MP3. Dette skal nå bli ulovlig. Hvis du synes det har vært greit å brenne din lovlig ervervede cd for å lage din egne samleplater, er dette noe du sporenstreks bør slutte med om du ønsker å unngå skyhøye bøter og fengsel velsignet lovsmedene Sæmund & co.

Vil du ha låtene, som du til og med kanskje har kjøpt og betalt for, tilgjengelig på flere steder, er det heller bare å kjøpe flere eksemplarer av den aktuelle plata eller låten. I tillegg får du håpe at platebransjen har satt sammen en samle-cd som er identisk med den du selv hadde tenkt å lage. Er du riktig heldig er fjorårets samleplate fra EMI “Absolute Jente-vorspiel” eller Fritunas klassiker fra 2000 “Tande-P: Mine favoritter” en av disse.

Nå kan man sikkert si at dette jo har vært fullstendig mulig også før med det nå litt avlegse kassettformatet (for både film og musikk). Selv husker jeg med skam at undertegnede og de andre i kompisflokken utvekslet kassetter med KISS, the Clash og Thin Lizzy og tok opp med to kassettspillere mot hverandre med en dyne pakket rundt for å fjerne bakgrunnsstøy. At dette utvidet den musikalske horisonten vår og i tillegg gjorde at vi senere kjøpte alle skivene på vinyl – og deretter på cd – har selvsagt ingenting med saken å gjøre. Jeg har i dag f.eks. 4 forskjellige utgaver av the Clash’ “London Calling”.

Vi var likevel dørgende naive og uvitende om våre syndige gjerninger, og jeg mener i så måte det bør åpnes for å la den kommende loven ha tilbakevirkende kraft slik at vi kan få gjort opp for våre ungdomssynder. Samfunnsarbeid bestående i å knuse iPod-er, cd-brennere og dvd-brennere hadde vært en passelig straff. De analoge syndene vi da drev med var nemlig identisk ille med den digitale kopieringskulturen myndighetene nå endelig vil stoppe.

I over ti år jobbet jeg i platebutikk i Tromsø. De suverent største kundene vi hadde var med svært få unntak ekstremt aktive brukere av internett og medfølgende nedlasting av musikk. At dem også var glad i å kopiere cd-er, sier bare enda mer om den lurvete moralen deres. Det er nok i så måte bare ren og skjær flaks for platebransjen at de samme personene også kjøpte mer skiver i måneden enn hva som er vanlig på flere år for en hel familie.

Å indirekte stigmatisere et flertall av en gruppe konsumenter som kjeltringer er dessuten knakende lurt. Ved å gjennomføre en slik praksis, skaper man umiddelbart en voldsom respekt for lovverket, og man vil i tillegg kunne dra inn astronomiske summer i bøter. Jeg vil jo anta at pengene disse bøtene bringer inn skal øremerkes og gis tilbake til artistene som har blitt utsatt for faenskapet.
Platebransjen er naturligvis veldig glade for at dette skjer. Det er tidligere egentlig kun plateselskapet EMI som har tatt skikkelig tak i problemet ved å bruke masse penger på å installere samtlige av sine utgivelser med en kopisperre som, foruten å ha en lei tendens til å ødelegge hard-discen i iPod-er og MP3-spillere, også hindrer forbrukerne som faktisk har betalt for musikken å spille den i f.eks. pc-en på jobb eller i bilstereoen.

At vår egen Truls Fyhn går imot dette lovforslaget, tyder dessverre også på at mannen begynner å miste grepet totalt. Jeg tror han trenger ferie. Han kan da vel virkelig ikke mene at det er noe viktigere å bruke politiressurser på enn en oppfølging av dette?Jeg vil i denne anledning rette en stor takk til Kirke- og Kulturdepartementet som stiller seg bak et slikt vedtak som står for døren. Det er like virkelighetsnært, logisk og intelligent som Svarstad Hauglands tidligere uttalte ønsker om å stoppe porno på nettet ved Norges grenser. Når de først var i gang, hadde det kanskje heller ikke vært så dumt å vedta et forbud mot snø på 17. mai? Det tror jeg folk hadde blitt veldig glade for. Hvor mange har nemlig ikke irritert seg over å skulle måtte spise årets første softis i slaps og snøvær mens Balsfjordvinden uler rundt gatehjørnene?

Egon Holstad har fortid som daglig leder for den nå nedlagte Platebaren Feedback i Tromsø. Holstad ble nyelig ansatt som musikksjef i Nordlys. Denne artikkelen, som tidligere er publisert i Nordlys, bringes her videre med velvillig tillatelsse fra musikksjefen i derværende avis.

Publisert:

Del: