MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.no
Har du hørt Nekromantheon, Hedvig Mollestad Trio, Årabrot, Razika (bildet) og alle de andre mengdene nye, norske band som beveger både gamle menn som meg, og unge, spør Guttorm Andreasen.
Foto: myspace.com/razikaHusker du hvor stille det var?

Publisert: 04/27/2012 av Guttorm Andreasen

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2012042713463696927901

INNLEGG: Guttorm Andreasen oppfordrer Erik Hillestad til å se opp fra platedirektørstolen.


Kjære Erik Hillestad,

Du har gjennom mange års sterk musikkjobbing laget og vært med på å lage en stor mengde veldig flotte plater og vært med på å få masse flott musikk ut og fram til folk, både i Norge og i andre land. Det vil jeg gjerne få takke deg for.


Men i ditt innlegg på Ballade gjentar du noe som jeg ikke kan skjønne er mulig å si i dag, om musikken i 2012. Det er selvfølgelig mulig at jeg overtolker deg, og at du bare snakker helt spesifikt om musikk som er tilgjengelig som strømming. Men du skriver:

"Jeg kan forstå at du er lykkelig over tilgang til et hav av innspillinger for en billig penge. Problemet er at strømmingstjenestene du lovpriser foreløpig er innrettet slik at de fører til innavl, mindre bredde og lavere kvalitet på det som produseres av nytt stoff. Det som for deg og mange entusiaster for nye medier fremstår som fremtidsrettet er derfor i praksis enn så lenge det stikk motsatte. Det fører til at gammel musikk blir mer tilgjengelig, mens det ikke gir rom for det som peker framover."

Innavl, mindre bredde og lavere kvalitet? Hvor i all verden har du dette fra? Er det forskning? Er det tall? Eller er det bare en synsende ytring fra ditt spesifikke industristed, for det har jo ingenting med virkeligheten å gjøre?


Aldri hatt større bredde
Sannheten er jo at musikken aldri har vært bedre eller mere kreativ eller mindre innavlet eller hatt større bredde enn akkurat i dag.


Se deg rundt, litt opp fra platedirektørstolen. Det er en stor verden der ute.

Selv er jeg født i 1966, og har vært med kortere enn deg, men jeg husker godt at jeg kunne store deler av platesamlingen til storesøsteren min utenat som 3-åring. Fascinerende nok viser en opptelling inne i hodet at jeg dermed har musikalske minner og erfaring 6 forskjellige tiår med musikk. For jeg har holdt på med musikk siden det, som deg. Som journalist, som musiker, som DJ, som konsert- og klubbarrangør, som studiodrifter og produsent.


Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook


Fantes nesten ikke musikk
Husker du hvor stille det var på 70-tallet, Erik?

Det fantes nesten ikke musikk noen steder. Ikke på radio, der pratet de bare, på den ene kanalen, ihvertfall ikke på tv, bare en kanal der også.

Husker du hvor lite norsk musikk som kom ut? Det var en sensasjon at det kom plater med norsk musikk den gang vi fortsatt kunne navnet på alle bandene og artistene i landet og hørte på absolutt alle platene som kom.

Men så skjedde det noe. Først sakte, etterhvert raskere og nå de siste årene i veldig fart. Kort fortalt, den digitale revolusjonen. Demokratiseringen av musikken. Den kan jeg skrive mere om andre steder. Men innavlen i musikken forsvant og bredden og kreativiteten eksploderte. Nå er det musikk overalt! Musikk er vår tids fullstendig dominerende kulturuttrykk.

Jeg er blant dem som ikke bare får lyst, men jubler et hoiende hurra for dette, hver eneste dag! Det er musikk over alt, hurra!


Les også: Hvorfor har Tord Gustavsen delte meninger om strømming?


Peker fremover
Vil du ha et rom som peker framover? Se på
Urørt.

Når jeg skriver dette, har 32917 norske artister lagt ut 97131 låter til gratis nedlasting på nettstedet til NRK som også er et radioprogram og en storskala talentkonkurranse. Disse 97131 låtene har blitt lastet ned 36 991 034 ganger.

Les alle tallene en gang til og rop hurra.


Tegn i tiden
Et av de viktigste globale rommene som peker framover akkurat nå er Soundcloud. For noen måneder siden passerte Soundcloud, kanskje verdens beste nettsted for musikkinteresserte som vil finne ny og spennende musikk, 10 millioner brukere. De fleste av dem legger ut egen musikk.

Se på TONO. Alle piler går rett opp i taket.

Se på konsertmarkedet. Alle piler går rett opp i taket.

Se på antall utgivelser. Selv ikke profesjonelle nerder som meg klarer å høre på mere enn en brøkdel av alle norske plater som kommer ut.

Et annet sted på forsiden av Ballade kan du lese en nyhetssak hvor IFPI melder om en økning i musikksalget på 38 % i første kvartal i år.

Se på antall plateselskap. FONO og IFPI har rundt 150 registrerte plateselskap som medlemmer, i tillegg kommer alle enmannsselskapene, i hundrevis bare i Norge.

I det siste statsbudsjettet får musikk 1,1 milliarder kroner fra det offentlige.

Jeg må gjenta: Over en milliard kroner.


Les mer om Soundcloud: Fra MySpace til skyene


Fordi de tror på musikken
I går var jeg på Norsk Rockforbunds fagkonferanse. En flott dag. Det var blant annet veldig spennende å høre Rune Grønn oppsummere sine 25 år i bransjen. Både som medlem av et av Norges/verdens største band og som sentral i norskavdelingen av verdens største plateselskap avsluttet han med at ting har aldri vært bedre, for noen ledd i musikkbransjen (sitert etter hodet, ikke avskrift).

Alle disse menneskene, for eksempel de 32917 norske artistene, de tusen plateselskapene og alle de andre over hele verden involvert i musikk lager jo sikkert musikk fordi de vil? Fordi de tror på musikken. Fordi de lager musikk de vil dele? Fordi de vil noe og fordi de mener og håper at det er plass til dem? Fordi de tenker framover og vil ha en plass.

Husker du hvor stille det var på 70-tallet, Erik?


Les også: Eldar Vågan er Gud


Grenser er ikke farlige lenger
Innavl, mindre bredde og lavere kvalitet? Har du hørt Nekromantheon, Hedvig Mollestad Trio, Årabrot, Razika og alle de andre mengdene nye, norske band som beveger både gamle menn som meg og unge?


Musikk laget av musikere som samarbeider på tidligere fullstendig ukryssbare kulturelle, geografiske, økonomiske og fysiske skillegrenser? Fordi den digitale teknologien og det du kaller nye medier gir dem mulighet til det. Grenser er ikke så farlig lengre. Musikken finner rom som ser framover.


Les Hillestads svar: Utviklinga mot strømmen


Et stort hurra
Etter 6 tiår med musikk i begge ører er jeg helt sikker på at det aldri har blitt laget mere, bedre og mere spennende, utforskende, grensesprengende musikk av aller høyeste kvalitet enn akkurat i dag. Hver eneste dag hører jeg spennende, kreativ, utforskende, ny musikk av meget høy kvalitet, som inspirerer meg. Som de fleste andre i musikkbransjen, i Norge og andre steder. Og det jubler jeg altså for. Hver eneste dag.

Jeg håper du også ser at det finnes et stort Hurra i musikken i 2012. Det er ikke stille lenger. Jeg håper KKV kan få til den nye framtiden også. Den er her allerede. Lykke til videre.

Guttorm Andreasen er musiker, journalist, DJ og produsent
 

Relaterte bedrifter:

Kirkelig Kulturverksted (CD produksjon; Plateselskap)

WIMP (Butikk\Nettbutikk)

Spotify Ltd (HQ) (Butikk\Nettbutikk)

TONO (Profesjonelle organisasjoner\Rettigheter; Støtteordninger)

Norsk Rockforbund (Foreninger; Konsertorganisasjoner; Kurs)

Relaterte personer:

Erik Hillestad, Kunstnerisk leder, Produsent, Tekstforfatter

Guttorm Andreasen, Musiker, journalist, DJ, produsent

Relaterte artikler:

27.04.2012 Smertefull skvis

26.04.2012 Peker ikke fremover

25.04.2012 ECM og strømmetenester

24.10.2012 Sjangerdeling eller trinnvise verdier

23.10.2012 Ny musikk viktig

17.07.2012 - Mentor og inspirator

16.07.2012 Et alternativ til SpotiWimp?

10.07.2012 Norge strømmer mest

04.06.2012 For et fritt marked

29.05.2012 Vi trenger en musikklov

25.05.2012 NOPA i drømmeland

25.05.2012 - Må fronte norsk

24.05.2012 Vil ha musikklov

23.05.2012 Strømming opp, norsk ned

15.05.2012 Redningen, ikke problemet

14.05.2012 Nisjene på nettet

11.05.2012 Ser inga løysing

10.05.2012 TV-vekst for WiMP

09.05.2012 Trenger ny forretningsmodell

07.05.2012 Det forbrukeren vil ha

04.05.2012 Ny struktur i NRF

02.05.2012 Medan vi ventar

30.04.2012 Erfaren debutant

30.04.2012 Utviklinga mot strømmen

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no