MIC / Ballade artikkel
Utskrift fra mic.no / ballade.noStorm mot forslag til ny åndsverklov

Publisert: 02/14/2005 av Knut Steen

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2005021412422234411993

Etter at Kirke- og Kulturdepartementet fredag offentliggjorde sitt forslag til ny åndsverkslov, har reaksjonene vært sterke - særlig i forhold til at det nå kan bli ulovlig å legge kopibeskyttede plater over på MP3-spilleren. Universitetslektor Gisle Hannemyr ved UIO frykter at loven vil gjøre musikkjøpere til lovbrytere og at ungdommen vil miste all respekt for lover om opphavsrett. Førsteamanuensis Espen Andersen ved BI betegner endringen som "en museumslov, som bare beskytter foreldede forretningsmodeller". Professor i rettsinformatikk, Jon Bing, mener imidlertid at Norge har kommet godt ut av lovtilpassingen til EU-systemet: - Norske forbrukere får en langt enklere hverdag enn forbrukere i andre europeiske land, som har implementert direktivet fra EU mer ordrett, sa Bing til Aftenposten lørdag.

Jon Bing (Foto: Universitetet i Oslo) (300x463)

Av Knut Steen

Om lovforslaget Kirke- og Kulturdepartementet legger opp til blir vedtatt i Stortinget vil det bli ulovlig å laste ned såkalt "ulovlige" kopier av musikk og film fra nettet. I dag er det bare forbudt å laste opp eller dele ut slikt opphavsbeskyttet materiale.

I dag er det også lovlig å kopiere musikk man har kjøpt selv, enten til eget bruk, eller for å dele den med venner og familie. Er platen kopisperret, kan man i dag omgå disse beskyttelsesmekanismene. Det er fullt lovlig å kopiere selve musikken over på en annen CD-plate eller til andre formater, noe som ofte har vært nødvendig for å kunne nyte innholdet på gamle CD-spillere, i bilen eller på PCen.

Ulovlig å bryte kopisperrer
Den nye loven vil opprettholde muligheten til privatkopiering - med mindre det er kopisperre på cd-en eller dvd-en man har kjøpt. Da vil det ikke være lovlig, ifølge lovforslaget:

"Adgangen til å kopiere til privat bruk foreslås videreført. I tilknytning til bestemmelsen om kopiering til privat bruk foreslås det innført et krav om såkalt lovlig kopieringsgrunnlag. Etter forslaget vil det ikke være tillatt å fremstille eksemplar til privat bruk dersom brukeren vet at det skjer på grunnlag av en gjengivelse av verket i strid med rettighetshavernes enerett. Det vil i utgangspunktet heller ikke være adgang til å fremstille eksemplar til privat bruk dersom det skjer etter en omgåelse av tekniske beskyttelsessystemer."

MP3 ikke "relevant avspillingsutstyr" for kopisperre-plater
Den eneste muligheten man vil ha til å bryte kopisperrene, er hvis formålet utelukkende er å spille av verket på "relevant avspillingsutstyr".

"I henhold til opphavsrettsdirektivet foreslås det innført bestemmelser om forbud mot omgåelse av tekniske beskyttelsessystemer (kopisperrer) og vern av elektronisk rettighetsinformasjon. Det vil ikke være ulovlig å omgå kopisperrer for å spille av på relevant avspillingsutstyr."

Men det regjeringen betegner som "relevant", klinger nok rart i ørene på mange av dagens forbrukere. For en MP3-spiller er ikke relevant avspillingsutstyr for en CD, kan vi lese av lovforslaget:

"Etter forslaget vil omgåelse av vernede kopisperrer være forbudt. Forbudet mot omgåelse skal sikre at det ikke skjer en ukontrollert og økonomisk skadelig spredning av vernet innhold. Det skal likevel være tillatt å omgå sperrer dersom dette er nødvendig for privat avspilling på relevant utstyr. F.eks. vil en CD-plate kunne omgås for å spille av platen i bilstereoen, da en CD-spiller vil være relevant avspiller for en CD-plate, men sperren kan ikke omgås for å legge platen over på en MP3-spiller, da en slik spiller ikke kan anses for å være relevant for en CD-plate."

Tøffere lov i Sverige
Den foreslåtte åndsverkloven er en tilpasning til et EU-direktiv fra 2001 om opphavsrett i informasjonssamfunnet. I henhold til Dagbladet er Norge er det siste landet i Norden som vedtar dette direktivet.

Dagbladets fredagsutgave den 11. februar kunne også opplyse om at svenskene kommer til å forby all nedlasting og kopiering av filer man ikke eier fra 1. juli. Svenskene forbyr også salg av programvare som bryter kopisperrer på DVD- eller CD-plater, skrev Dagbladet.

"...loven er teit likevel"
Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo er en av de som har reagert sterkt på lovforslaget. I en epost til VG Nett skriver Hannemyr at at lovforslaget var omtrent som forventet, "bortsett fra forslaget til § 12 og § 53".

- Sammen legger de opp til å gjøre omtrent alle oss som kjøper musikken vår til lovbrytere. Merk at dette gjelder oss som kjøper, ikke stjeler musikken, skriver Hannemyr til VG.
Til Dagbladet lørdag 12 februar sier Hannemyr:

- Det er musikkbransjen som har presset på for å få lobbet dette lovforslaget fram. Jeg mener musikkbransjen her skyter seg selv i foten. Når folk i dag betaler for musikk, ønsker de å bruke den, også på sin egen mp3-spiller. Folk kommer til å fortsette som før, uten å føle seg kriminelle. Det er mulig at verken politikerene eller musikkbransjen er klar over det - men muligheten til å spille av på portabelt utstyr har vært en av drivkraftene bak CD-salget de siste årene. Nå vil man altså gjøre disse kundene til lovbrytere, skriver Hannemyr til Dagbladet.

Hannemyr tror også at signalene en slik lov vil sende til unge mennesker, kommer til å gjøre mer skade en gavn: - Du trenger ikke respektere loven, for den er teit likevel, er Hannemyrs dystre spådom til Dagbladet.

- Enklere for norske forbrukere
Professor i rettsinformatikk, Jon Bing, synes imidlertid at Norge har kommet godt ut av det nye lovforslaget. Til Aftenposten lørdag 12. februar, sa han at "Norske myndigheter hadde brutt et EU-direktiv og fått bransjen på nakken om de skulle tillate omgåelde av kopisperrer og fri kopiering til MP3-format. Norske forbrukere får en langt enklere hverdag enn forbrukere i andre europeiske land, som har implementert direktivet fra EU mer ordrett".

Førsteamanuensis Espen Andersen ved Bedriftsøkonomisk Institutt, tror imidlertid at loven blir nærmest umulig å overholde.

- Umulig å håndheve
- Dette er en museumslov, en lov som beskytter foreldede forretningsmodeller, men ikke artistene, kundene eller samfunnets behov for innovasjon innenfor åndsverk og musikk, sier Andersen til NTB. Han får medhold av politimesteren i Tromsø, Truls Fyhn. Til Dagbladet søndag uttalte Fyhn at han tror lovforslaget kommer til å "stoppe seg selv":

- Det er helt umulig å håndheve en slik lov. Skal politiet kontrollere denne loven, må de gå rundt i husene til folk. Det vil ikke skje, sier han.

Samtidig har samtlige ungdomspartier tatt avstand fra lovforslaget, som nokså unisont betegnes som "foreldet", "gammelmodig", og "ute av kontakt med virkeligheten". Rød Ungdom har også gått mer fysisk til verks: I morges møtte de opp utenfor Stortinget for å vise sin motstand, ikledd iPod-kostymer. Rød Ungdoms leder, Bjørnar Moxnes, sa i dag til VG:

- Regjeringen vil forby deg å spille musikk fra egne CDer på MP3-spillere du selv har kjøpt. De har trolig null peiling på hvordan ungdom i dag bruker musikk. Nå er de jo i ferd med å kriminalisere en hel generasjon.

E-post til Valgerd
På sin nettside, sosialisme.no, har Rød Ungdom startet en aksjon med direktelenke til kulturministerens epostaddresse, der interesserte kan skrive inn sine kommentarer.

Andre aksjoner mot det nye lovforslaget finnes blant annet på Dagbladets sider opprop.no, der det oppfordres til total boikott av musikkutsalg i en måned fremover. Teksten man oppfordres til å skrive under på lyder slik:

"Nå har stortinget gjort det igjen, nå kan du ikke ta med deg musikk på din allerede innkjøpt ipod eller mp3 spiller, du har ikke lov til og lage mp3 filer av dine musikk cder for å ha på pcen eller på dine bærbare musikk kilder.

Nå får det være nok, vi godtar ikke dette. Tenk på de som ikke sprer piratkopiert programvare og tar kopier til eget bruk, stortinget dere må skjerpe dere. Skriv dere på i dette oppropet mot stortinget. Og boikott handling av musikk på nettsteder, i butikker o.l i 1 mnd fremover."

Siden har i løpet av helgen vært nede på grunn av for stor pågang, men er nå oppe igjen og teller foreløpig 1676 underskrifter.

Ballade vil følge opp forslaget om ny åndsverklov med flere artikler og intervjuer i dagene fremover.
 

Relaterte artikler:

11.02.2005 Ny åndsverkslov: Hva vil lovendringsforslaget i hovedsak innebære?

11.02.2005 Åndsverksloven: - Adgangen til å kopiere til privat bruk videreføres

11.02.2005 TONO: - EFN med faktabløff i kampen mot opphavsrett

25.01.2005 Ennå ikke noen norsk iTunes

20.10.2004 Anmeldermerking av kopisperre-CDer? Ja takk!

28.09.2004 EMI-artist kopisperret mot sin vilje?

28.09.2004 Over 7000 underskrifter mot forbrukersperrer

31.08.2004 Nedlasting: - Respekten for artistene er borte

27.08.2004 NRK peker nese av EMI

23.08.2004 Forbrukere mot kopisperre: - Arrogant av EMI

23.08.2004 Musikerorganisasjonene strides om kopisperrer

18.08.2004 Over 5000 underskrifter mot kopisperrer

16.08.2004 EFN: - CDOn bryter norsk lov

11.08.2004 Stor oppslutning rundt kopisperre-opprøret

10.08.2004 Forbruker-revolt mot kopisperrer

09.08.2004 Forbrukerombudet: - Kopisperrene er ikke godkjente av oss

04.08.2004 EMI: - Kopisperrer ødelegger ikke musikkutstyr

13.04.2004 LåtLån: - Brukerne oppdager norsk musikk de ikke visste eksisterte

23.03.2004 Bonnier dropper kopisperrer - inntil videre

02.03.2004 LåtLån: Digitalt utlån av musikk på bibliotekene

02.02.2004 Åpent brev til norsk musikkbransje fra Phonofile

05.01.2004 - Uredde plateselskaper bruker åpne standarder

04.10.2006 Plateselskapene ut av skyttergraven?

13.12.2005 Prefueled.com lanserer offentlig tilgjengelige musikkpumper på nyåret

10.06.2005 Trond Giske: - Ikke gratis bruk av åndsverk

10.06.2005 Åndsverkloven: Godt håndverk eller svidd valgflesk?

01.06.2005 EFN: - En liten, men viktig seier

01.06.2005 - Desperate usannheter om åndsverkloven fra regjeringspartiene

01.06.2005 Kopinor, NOPA og Fagbokforfattere i sjokk: - Forslaget til åndsverklov er en skandale

31.05.2005 Kulturkomiteen: - Gi DRM lovbeskyttelse!

27.04.2005 TONO og Apple enige - iTunes lanseres i morgen?

26.04.2005 Hvor kul er Trond Giske?

22.04.2005 Museumslov i informasjonssamfunnet

15.04.2005 Dreper nedlastingsgenerasjonen musikksalget?

14.04.2005 Forbrukerrådet advarer mot åndsverklov

08.04.2005 TONO positiv til ny åndsverklov

05.04.2005 Trolig flertall for ny kopisperrelov

03.03.2005 EFN og ungdomspartiene donerer MP3-spiller til Kulturkomiteen

28.02.2005 Musikkutlån til kopi-besvær?

24.02.2005 Selsomt om Ballade

23.02.2005 Kulturministeren: - Boikott kopisperre-plater!

21.02.2005 Platebransjen: Godtar MP3-ripping, innrømmer kopisperre-fallitt

18.02.2005 - Adjø kriminalitet!

17.02.2005 TONO og FONO: - Ønsker ikke å straffe MP3-brukere

16.02.2005 Phonofile om åndsverkloven

16.02.2005 Olav Torvund: Sammenlikner åndsverkloven med trafikkreglene

14.02.2005 EFN: - Omfattende rettighetstyveri fra landets borgere

Relaterte tema:

Kopisperrer og forbruker-revolt

Om opphavsrett, kopisperrer og forslag til ny åndverkslov

Platebransjen og internett (2000 - )

MIC Norsk musikkinformasjon
Postboks 2674 Solli
0203 Oslo
Tel: 2327 6300
Fax: 2327 6301
info@mic.no