Foto: Nils Maudal

Staten binder ikke Oslo

INNLEGG: Kulturbyrådens tankegang er til ulempe for de tre knutepunktfestivalen i Oslo, mener Trond Okkelmo.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Det er svært uklart hva byråd Hallstein Bjercke (V) i Oslo egentlig mener om knutepunktinstitusjonene i Oslo der staten bevilger 60 % og kommunen 40.

Han mener at det binder opp kommunens midler når staten gir en festival knutepunktstatus. I Oslo dreier det seg om tre festivaler: Ultimafestivalen, Øyafestivalen og Melafestivalen. Alle tre festivalene har fått knutepunktstatus med Oslo kommunes vitende og vilje. Altså har kommunen vært enig i finansieringsformen.


Bjercke om statlig overstyring av kommunal kulturpolitikk: Bundet av Kulturdepartementet


Fryse eller øke?
Bjercke har rett i at kommunens kronebevilgning øker dersom staten i statsbudsjettet øker sin kronebevilgning. Er det å binde kommunen? På en måte ja, fordi det dermed er staten som bestemmer hvor stor kommunens 40 prosentandel skal øke. Samtidig nei, fordi kommunen kan velge å fryse sin bevilgning til fjorårets, men vil da måtte være innforstått med at staten gjør det samme, til ulempe for festivalen.


Les også: Ønsker bedre dialog


Må ta konsekvensene
Bjerckes tankegang er følgelig til ulempe for de tre festivalene. Han vil ha frihet til selv å bestemme hvor mye de skal få, eller om en eller flere skal få mindre for at kommunen skal kunne bruke flere penger på andre kulturtiltak.

Alt dette kan han gjøre hvis han bare er villig til å ta konsekvensene av at festivalene blir dårligere økonomisk rustet. Samtidig er Bjercke klar på at de tre festivalene er viktige for Oslo, men han vil gjerne ha frihet til å svekke økonomien til alle, eller til én, for å kunne bevilge mer til en av de andre.


Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook


Flere som ønsker knutepunktstatus
Dersom Bjercke melder fra til Kulturdepartementet at han ønsker seg slik frihet, bør han meddele dette til departementet før statsbudsjettet fremlegges.

Hvis ikke fortsetter han å akseptere finansieringsformen. Og gjør han det, kan staten velge å bruke flere kroner andre steder i landet. Det er andre fylker og kommuner som ønsker seg institusjoner på knutepunktlisten. Men vi får da inderlig håpe at Bjercke ikke ønsker å svekke de tre Oslo-festivalene!

Trond Okkelmo er spesialrådgiver i Norsk teater- og orkesterforening.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Norsk teater- og orkesterforening NTO

Mer i MiCs bransjeregister


Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om dette

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten