Fra Operaens oppsetning av
Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett 2010

Operaen og MFO til mekling

Har ikke kommet til enighet i årets lønnsoppgjør, men MFO er innstilt på løsning.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Den Norske Opera & Ballett og de ansatte som er organisert i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) har ikke kommet til enighet i årets lønnsoppgjør. Det betyr at partene møtes hos Riksmekleren i juni.

Ifølge Tore Walmsnæss, forbundssekretær i MFO, dreier uenigheten seg om at MFOs medlemmer krever et større tillegg i lønn enn det Operaen er villig til å tilby. MFOs medlemmer i Operaen er blant annet operasangere, dansere i Nasjonalballetten, musikerne i orkesteret, sangere i operakoret, inspisienter og sufflører.


Mer eller mindre fleksibel
I tillegg har begge parter visse krav til endringer i overenskomsten. Der har avstanden i utgangspunktet vært veldig stor, ifølge Walmsnæss.

- Operaen har et ønske om å få medlemmene til å fleksibilisere tariffavtalen på flere punkter. Dette kan blant annet innebære at operaen ønsker å kjøpe ut flere frihelger og løse opp bestemmelser rundt tariffbestemte friuker, og redusere hviletiden mellom to oppmøter i forbindelse med delt dagsverk. Mens arbeidstagerne ønsker å gå i motsatt retning, eller opprettholde dagens nivå på disse punktene.


Strømlinjeform
Tariffavtalen består av ulike bestemmelser for de ulike kunstnergruppene i Operaen.

- I planleggingsøyemed kan det være utfordrende å få dette sydd sammen for arbeidsgiver. Der ønsker arbeidsgiver at tingene skal bli mer strømlinjeformet. Tariffavtalen har en historie, og kunstnergruppene har ulike behov som må ivareta og vernes. I denne sammenhengen er de ikke villig til å gå like langt som arbeidsgiver krever, sier Walmsnæss.

MFOs medlemmer ved Operaen krever en lønnsutvikling blant annet på lik linje med musikerne i symfoniorkestrene for øvrig, som ifølge Frifagbevegelse.no ligger mellom 3,8 % og 4,2 %.


Innstilt på løsning
Det var streik i forbindelse med lønnsoppgjøret i 2006 og 2010.

- Står man så langt fra hverandre at det kan bli streik denne gangen også?

- Jeg vil ikke foregripe noe. Vi skal gjennom mekling først, og MFO er innstilt på å få en til en løsning som begge parter kan leve med. Vi håper på en konstruktiv mekling som fører fram, men man vet jo aldri, sier Walmsnæss.

Operadirektør Tom Remlov har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men Operaen er informert om saken og vil svare så snart det lar seg gjøre.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
Fra Operaens oppsetning av "La Bohème".

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten