Selv ikke Veronica Maggio er mer verdt enn Volvo.
Foto: Presse

Punkterer myter

Undersøkelsen fra svensk musikkbransje viser at mytene om söta brors eksporteventyr ikke helt stemmer.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Torsdag 23. februar ble den første "Musicbranschen i siffror" (PDF) publisert. Undersøkelsen, som er utført av Tilväxtverket i samarbeid med Musik Sverige ser nærmere på pengeflyten i den svenske musikkbransjen.

–Tillväxtverket vil ha en modell som kan anvendes på alle kulturnæringer og forklare pengestrømmen, og se vise hvordan de ulike delene er avhengige av hverandre, sier rapportens hovedforfatter Linda Portnoff til SvD.se.


700 millioner fra eksport
Totalt er den svenske musikkbransjen verdt 5,2 milliarder. I tillegg kommer inntekter fra eksport, av rapporten anslått til å være i overkant av 700 millioner kroner. Dette gjelder inntekter som kommer tilbake til svenske musikkselskap.

Flere svenske låtskrivere har gjort stor suksess på det internasjonale popmarkedet. Siden de ofte både jobber og er bosatt i utlandet, og dermed ikke bidrar med inntekter til Sverige, er ikke deres inntekter tatt med i undersøkelsen.


Følg Ballade på Facebook


Myter korrigeres
SvD nevner flere av mytene om svensk musikkeksport, som den mener nå kan legges til side. Det har blant annet blitt hevdet at svensk musikkeksport var like mye verdt som eksporten av Volvo, at hvert gjennombrudd i internasjonal popverden skapte 100 nye arbeidsplasser, eller at investeringer i popmusikk kunne gi gevinster på 70%.

To annonserte dødsfall må også korrigeres, mener SvD. Verken festivaler eller CDer er nemlig så døde som kritikerne vil ha det til, i alle fall var de ikke det i 2010, som er året tallene i den første rapporten er fra. Også SVT skriver at "fysiska skivor biter sig fast".


Mest fra konserter
Dagens Nyheter skriver i sin sak fra rapporten at 53% av inntektene i den svenske musikkbransjen kommer fra konserter.

En ny rapport, med tall fra 2011, er ventet å være klar allerede over sommeren.

Musik Sveriges egen pressemelding om rapporten kan leses her.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
Selv ikke Veronica Maggio er mer verdt enn Volvo.

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek. – Vi kan ikke holde musikkbiblioteket kunstig i live, sier avdelingsleder ved Bergen Offentlige Bibliotek Siren Steen.Les mer om dette

Kristin Haagensen, nestleder i MFO (Foto: asamaria.com/MFO)

Vil ikke endre pensjonsvilkårene

INNLEGG: NTO ønsker å endre pensjonssystemet i opera, teatre og orkesterinstitusjonene. MFO kan ikke forhandle fram endringer som gjør at medlemmer får en pensjon de ikke kan leve av, skriver Kristin Haagensen.Les mer om dette

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten