Paul Curran mener arbeidsmiljøloven har vært

Overraskende unnskyldning

Tillitsvalgt ved operaen er overrasket over at Paul Curran bruker arbeidsmiljøloven som unnskyldning.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Avtroppende operasjef Paul Curran mener det har vært “svært frustrerende” å forholde seg til den norske arbeidsmiljøloven, og mener det trengs nye regler i bransjen.

- Jeg forstår at han synes det er enklere hvis han kan bestemme alt, sier Jan Koop, tillitsvalgt for kunstnerisk ansatte ved operaen.

- Men det blir enklere å komme med forslag og slik at man finne gode løsninger i fellesskap. Jeg tror ikke det er et hinder for å produsere god kunst. Det kan hende at han er vant til mer hierarkiske strukturer og at sjefer kan bestemme direkte. Men dette dreier seg ikke kun om arbeidsmiljøloven, det er også en struktur i samfunnet generelt. I tillegg kommer at man har lav arbeidsledighet. Hvis man tilbyr dårlige arbeidsbetingelser er det ikke mulige å få ansatte til å gjøre jobben.


Les også: - Et naturlig veiskille for Curran


En overraskelse
Koop vet ikke om noen situasjoner der denne konflikten tidligere har vært satt på spissen.

- Det er ingen konkrete hendelser, derfor overrasker dette meg. Vi har ikke tidligere hatt noen store diskusjoner på dette. Jeg vet at han følte seg litt innskrenket av noen lover, men han har ikke kommet med direkte henvendelser der han mener han trenger større frihet, i hvert fall ikke til de kunstnerisk ansatte.


Kan være en unnskyldning
Resultatet av en streik i fjor gjorde blant annet operaorkesteret mer fleksibelt.

- Det ble mer fleksibel arbeidstid for repetitører og orkester gjennom avtaleendringene i forbindelse med PSU og streiken i fjor. Sangerne har en ekstremt fleksibel avtale, og jeg kan ikke se at det er så veldig mye som står i veien her.

- Mener du Curran bruker arbeidsmiljøloven som en unnskyldning?

- Kanskje det kan være en unnskyldning fordi at han ikke klarte å overbevise de ansatte til å gå hans vei hele tiden. Vi ønsker alle å oppnå gode resultater. Når vi mener vi trenger det, klarer vi å bli enige om måten å gjøre det på.


Det er jo meningen
Operadirektør Tom Remlov mener det er naturlig at Curran sier at arbeidsmiljøloven setter begrensninger.

- Selvsagt setter arbeidsmiljøloven begrensninger – det er jo meningen med den! Men særavtaler har vi allerede, både for kunstnere og teknisk personale, og vi fører en løpende dialog med våre fagforeninger om ytterligere lokal tilpasning av lover og avtaleverk som kan gjøre våre spesielle produksjonsprosesser mer hensiktsmessige – for alle parter.

- Kjenner du til enkeltepisoder der arbeidsmiljøloven har satt begrensninger på Currans ønskede arbeidsmetoder?

- Ikke som jeg kommer på i farten – jeg tror kanskje det han henviser til spesielt er spørsmålet om prøver på lørdager, som mange av våre medarbeidere er lite glade for, og som det er prinsipiell enighet om å begrense så mye som mulig, sier Remlov.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
Paul Curran mener arbeidsmiljøloven har vært "svært frustrende" for ham som operasjef. Bildet er fra oppsetningen av "Peter Grimes". FOTO: Erik Berg

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten