Mer radikalt enn en kunne ane

INNLEGG: At omleggingen av Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet ble så radikal, var mer enn noen kunne ane, skriver Tore Flesjø, daglig leder i Norsk Jazzforum.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Innlegget er et svar på Live Maria Roggens innlegg "Samstemt mot bånn"

Når musiker Live Maria Roggen i dag tillegger Samstemt! alt ansvar for kulturdepartements omlegging av Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet, er det behov for noe klargjøring.
Det har vært tydelig fra første dag at Kulturministeren, med bakgrunn i DIFI-utredningen, høringsrunder, stortingsmeldingen Samspill og Løken-utvalgets rapport, har ønsket å ta noen større grep. At omleggingen av Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet ble så radikal, var mer enn noen kunne ane – også Samstemt!organisasjonene, inkludert Norsk jazzforum.


Les reaksjoner på omleggingen: * Opprørt og skuffet
* - Et særdeles dårlig valg * - Vil doble arrangørstøtten * - En veldig positiv omlegging


Kan ikke overstyre
Det har vært totalt 19 kultur-/musikkorganisasjoner i kulturdepartements referansegruppe i den saken – Samstemt!organisasjonene utgjør seks av disse. Samstemt! har ikke en makt og innflytelse som vil kunne overstyre både disse organisasjonene og kulturdepartementet selv. I Samstemt! sitt innspill til kulturdepartementet ble Rikskonsertenes viktige stilling som musikkformidler understreket. Men det ble sagt at Rikskonsertene bør reduserer sin aktivitet på det kommersielle området og overlate dette til markedet og de aktørene som er etablert på disse områdene de seneste årene. Rikskonsertene bør være et viktig supplement til, og ikke i direkte konkurranse med, dagens konsertprodusenter.


Aldri ønsket total nedleggelse
Samstemt! støtter det distriktsfokuset Rikskonsertene var opprettet for å ha, og skriver i innspillet at det er nødvendig med ytterligere utvidelse av samarbeidet med kulturhusene og klubbene rundt om i landet. Det har aldri vært et ønske om total nedleggelse av den offentlige konsertvirksomheten.

Det må også nevnes at Kulturdepartementet selv skisserte mulige alternativer for omdisponeringen av midlene til Rikskonsertene. Dette er årsaken til at Samstemt! har foreslått mulige omdisponeringer - hvis dette ble aktuelt (se Samstemt!s høringssvar). Samstemt! har ment at tilskuddsordningene i Norsk kulturråd bør styrkes med friske midler uavhengig av Rikskonsertenes omlegginger.


Kulturrådets Arnfinn Bjerkestrand: - Pengene gis til musikere


Relativt brutalt
For øvrig har Norsk jazzforum hatt et godt samarbeid med Rikskonsertene opp igjennom årene, ikke minst når det gjelder Jazzintro og Norwegian Jazz Launch. Dette har vi sagt tydelig i hele prosessen, også i siste møtet i Kulturdepartementet i går, 12. mai 2011. Både Norsk jazzforum og andre appellerte til at disse bra tingene ikke måtte gå tapt i den store omleggingen. På samme møte sa for øvrig Rikskonsertene at nå når kulturministeren relativt brutalt har tatt en beslutning, så må alle jobbe konstruktivt for å finne praktiske løsninger, og at det utover kommer samtaler om det operative. Både Norsk jazzforum og de andre organisasjonene ser fram til en god dialog.

Her kan du lese hele innspillet fra Samstemt! til kulturdepartementet

Del artikkelen på:
                  |     Mer
"Nå når kulturministeren relativt brutalt har tatt en beslutning, så må alle jobbe konstruktivt for å finne praktiske løsninger", sa Rikskonsertene etter at Anniken Huitfeldt (Ap) hadde bestemt seg for å kutte Rikskonsertenes offentlige konserter.

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Fra Musikk i tall 2012 (Foto: Norsk kulturråd/Rambøll Management Consulting)

Musikk i tall

I dag presenteres tall for norsk musikkbransje fra 2012, første steg mot en årlig statistikk. Les rapporten her.Les mer om dette

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten