Susanne Sundfør
Foto: Arne Bru Haug

Vil ikke være "kvinnelig artist"

Susanne Sundfør trekker seg fra Spellemannsnominasjon. EMI sier oppmeldingen skjedde autmatisk.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Artisten Susanne Sundfør har valgt å trekke seg fra nominasjonen til prisen Årets kvinnelige artist for Spellemann 2010.

I en epost til styret i Spellemann AS begrunner Sundfør dette med at en slik nominasjon ikke er mulig i forhold til hennes personlige holdninger, og at hun ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv. Sundfør presiserer imidlertid at hun er takknemlig over anerkjennelsen ved å bli nominert, og at denne saken ikke gjelder de to andre nominasjonene i kategoriene Årets tekstforfatter og Årets populærkomponist.

Les mer om Sundfør som tekstforfatter her: Sex som statisk dominans


”Vi synes det er synd at Susanne Sundfør velger å trekke seg fra nominasjonen. Det ligger imidlertid ingen dramatikk i dette og vi respekterer naturligvis avgjørelsen - ingen skal bli nominert eller motta pris mot sin vilje”, uttaler Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS i en pressemelding.Se den komplette listen over nominerte her: 3 X trippelnominert


Spellemann baserer sine nominasjoner på påmeldte album i de enkelte kategoreiene. Det vil etter dette kun være tre nominerte i kategorien Årets kvinnelige artist i år, skriver Spellemann i pressemeldingen.- Automatisk påmeldt
Sundfør fikk Spellemannsprisen i samme kategori i 2007, og svarte i takketalen at hun var "først og fremst artist, ikke kvinne". At hun nå trekker seg kommer derfor ikke helt uventet. Hun meldt opp i kategorien "Kvinnelig artist" av plateselskapet sitt, EMI. Sjef for norske EMI, Bjørn Rogstad, sier at dette har skjedd helt automatisk.

- Rutinene våre for innmelding til Spellemann er hundre prosent automatisert, og vi har ikke fått noen kritikk fra Sundfør for å ha meldt henne opp. I etterpåklokskapens lys burde man i dette tilfellet ha sjekket på forhånd med artisten, og neste gang vil vi nok tenke oss om to ganger.


Helt elendige argumenter
Rogstad sier han applauderer artister og personer som har mot til å følge sin egen overbevisning.

- Jeg har til gode å høre hvorfor man skal dele prisen opp i "mannlig og "kvinnelig". Det eneste jeg hører er de helt elendige argumentene om at "slik har det alltid vært" og "alle andre gjør det". Skulle vi alltid fulgt de reglene, hadde verden aldri kommet noe videre.

Del artikkelen på:
                  |     Mer
Susanne Sundfør

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

3 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
MUSIKK ER KJØNN
Skrevet 21.01.2011 09:52 av B

Synes det er litt vel naivt å liksom skulle skjule hva fysisk og sosialt kjønn har å si for komponeringen og fremføringen av musikk. Kjønn er ikke en kontekst som på noen måte kan unngås, snarere tvert om: Vår kjønnethet er med oss hele tiden og man unslipper ikke dette premisset når man hverken lager eller fremfører musikk. Man kan jobbe med eller mot sitt kjønn, men aldri unslippe det, selv ikke i drag. Joni Mitchell, Kate Bush, Madonna, Lady Gaga, Dolly Parton, Cindy Lauper, Ari Up, Diamanda Galas, Bjørk - for å nevne noen eksempler på artister som på forskjellige måter bruker sin kvinnelighet og feminitet. Unnskyld meg, men hva hadde disse kvinnelige artistene vært uten sin utsigelse av kvinnelighet/feminitet? Noe helt annet, i hvert fall. Det er positivt å være kvinnelig artist. Det er en ressurs, en kapital, en mystikk - og et premiss man er nødt til å forholde seg til, akkurat som mannlige artister må forholde seg til sitt kjønn. At spellemannsprisen ikke legger skjul på dette, synes jeg er fullstendig uproblematisk og kanskje også på sin plass. Musikk er kjønn.

Svar på kommentar

 
 
MUSIKK ER LANGT MER ENN KJØNN.
Skrevet 22.01.2011 13:16 av John Hegre

Å la være å fremheve noe er da slett ikke det samme som å skjule noe. Det at du fremstiller det som om dette er et spørsmål om fornekte eller fremheve sin kvinnelighet/femininitet synes for meg en banal og litt gammelmodig fremstilling. Slik jeg forstår Susanne Sundfør er poenget hennes mer at musikk er mer enn kjønn, og som sådan er det lett å forstå hennes synspunkter.

Svar på kommentar

 
 
LIVEOPPTAK: SUSANNE SUNDFØR - IT´S ALL GONE TOMORROW (LIVE)
Skrevet 29.01.2011 23:32 av PetterK

http://www.youtube.com/watch?v=jXwNmx7v1D8

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten