Philip Glass åpner Festspillene

Orkesterversjonen av Koyaanisqatsi får Europa-premiere.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Philip Glass Ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester står for åpningsforestillingen til Festspillene i Bergen med kultfilm og live orkestermusikk. Forestillingen blir Europa-premiere på orkesterversjonen av Koyaanisqatsi.

- Dette er et stort prosjekt som vi har arbeidet hardt for å få på plass. Vi er svært glade for at vi fikk det til, sier festspilldirektør Per Boye Hansen.

Filmen "Koyaanisqatsi: Life out of Balance" (1982) sies å være den mest innflytelsesrike og radikale kombinasjonen av lyd og bilde siden Disneys Fantasia. Bak det banebrytende verket står regissør Geoffrey Reggio og Philip Glass.

Glass (72) er kanskje den best kjente klassiske komponisten de siste tiårene, mye på grunn av sin filmusikk. Han ble nominert til Oscar for både "Kundun," "The Hours" og ”Notes on a Scandal”. I tillegg har han samarbeidet med alt fra som Twyla Tharp til Allen Ginsberg, Woody Allen til David Bowie.

Glass har gjort stor suksess med livefremføringer av musikken til den rike filmkollasjen, og arrangerte nylig musikken for orkester. I sommer hadde han urpremiere på orkesterversjonen i legendariske Hollywood Bowl med Los Angeles Philharmonic Orchestra. Med seg i Bergen har Glass sitt eget ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester, samt Bergen Filharmoniske Kor.

Ordet koyaanisqatsi kommer fra Hopi-indianerne og betyr «et liv i ubalanse». Filmen er en visuell reise over amerikanske byer og landskap hvor forbruk, krig og teknologi står i kontrast til storslått natur. Samtidig avdekker filmen skjønnhet på helt uventede steder. Koyaanisqatsi stiller spørsmålet hva vi har gjort med verden og hva vi har gjort med oss selv.


Foruten åpningsforestillingen 26. mai, fremføres det også 27. mai, og i forkant av denne blir det en samtale med Philip Glass.

Festpillene på Internett.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten