- Usedvanlig holdningsløst

Publiseringen av egen musikk på The Pirate Bay er i strid med TONO-medlemskapet.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Av Carl Kristian Johansen

Bodø-bandet Kråkesølv gjorde i forrige uke debutalbumet ”Trådnøsting” tilgjengelig via den omstridte svenske fildelingstjenesten The Pirate Bay. Kråkesølv har gitt ut ”Trådnøsting” på eget plateselskap, men medlemmene Fredrik Olsen, Petter Unstad, Kristoffer Unstad og Thomas Litangen er medlemmer i TONO. Det betyr at disse har overdratt sine opphavsrettigheter til TONO å forvalte.

TONO er en av saksøkerne i rettssaken mot Telenor som handler om at TONO, sammen med flere opphavsrettsorganisasjoner i musikkbransjen, vil at nettleverandørselskapet skal stenge norske abonnenters tilgang til The Pirate Bay for å forhindre ulovlig nedlastning av opphavsbeskyttet materiale. TONO og musikkbransjen tapte mot Telenor i Asker og Bærums tingrett, og har ikke bestemt seg for om de skal anke.

Bakmennene i The Pirate Bay ble i Sverige i vår dømt til å betale 30 millioner kroner i erstatning samt idømt ett års fengsel for tilgjengeliggjøring av opphavsbeskyttet musikk. Ankesaken kommer opp i løpet av 2010.

Juridisk ansvarlig i TONO, Irina Eidsvold Tøien, synes ikke noe om at Kråkesølv har gjort musikken sin tilgjengelig via The Pirate Bay.

- Forvaltningskontrakten i TONO gjør at vi ikke kan tillate at TONO-medlemmer legger ut ting på egenhånd på noen kommersielle siter, sier Eidsvold Tøien.

Hva vil TONO gjøre i dette tilfellet?

- Vi kan henvende oss til dem og be dem om å fjerne det fordi det er i strid med forvaltningsavtalen, men om de vil gjøre det mener jeg ingenting om. Om vi kommer til å gjøre en henvendelse kommer an på om vi mener saken er viktig nok.

Kråkesølv har oppgitt at de ønsker å gjøre musikken tilgjengelig på The Pirate Bay før noe andre gjør det.

Hva synes TONO om dette?

- Dette fører tilbake på dem selv. Jeg synes det er usedvanlig holdningsløst. Jeg skulle ønske at folk hadde et større vidsyn enn sitt eget perspektiv på disse sakene, mener Eidsvold Tøien.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

6 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
JAG FÖRSTÅR INTE HUR NI RESONERAR!
Skrevet 17.11.2009 13:26 av Erik Nilsson

Hej,

ursäkta, jag kanske är en dum svensk. Vi hade den här debatten i Sverige för 3-4 år sedan, och ni förlorade den då också.

"- Forvaltningskontrakten i TONO gjør at vi ikke kan tillate at TONO-medlemmer legger ut ting på egenhånd på noen kommersielle siter, sier Eidsvold Tøien."

Men kommersiell? Det har ni ju tolkat fram själva. Inte ens det svenska tingsrättsbeslutet kom fram till att TPB var kommersiell, snarare tvärtom. Det var därför de blev fällda, för tingsrätten ansåg att det var politisk aktivism. Har ni ens läst beslutet?

Detta är pinsamt. Och ni förlorar bara mer och mer ansiktet. Titta på vad som hänt i Sverige! Och lär!

Svar på kommentar

 
 
NAUGHTY ARTISTS...
Skrevet 17.11.2009 14:11 av mck

... thinking they can extend their audience without TONO's permission.

Svar på kommentar

 
 
TONO TAPER ANSIKT
Skrevet 17.11.2009 15:59 av Svenn Olaissen

Nok en gang taper TONO ansikt ved å nekte å høre på sine egne medlemmer. Det er en skam at denne organisasjonen som forvalter så utrolig mye makt og penger synes å ha sin helt egne agenda som "tilfeldigvis" ligner 100% på den til de store gamle dinosaur-plateselskapene som nå går i bakken så det braker. Hmmmm, når skal noe skje innad der mon tro?

Svar på kommentar

 
 
PARANOIAISFREEDOM. BLOGSPOT.COM/
Skrevet 17.11.2009 17:27 av Tore Stemland

Hvordan definerer TONO kommersielle nettsteder hvis GRATIS tjenesten Pirate Bay er kommersiell? og hvis det å legge ut på Pirate Bay er kommersiell virksomhet er det da kommersiell virksomhet å være med på ett nettalbum (album som blir laget kun for å bli lagt ut på nettet, men likefullt er en utgivelse) som er gratis, hvis dette ikke legges ut på Pirate Bay men på en privat blogg? Hvor går grensene, det burde være av interesse for både TONOs medlemmer og Telenors advokater vil jeg tro.

Svar på kommentar

 
 
KUN SPILLEJOBBER IGJEN FOR NORSKE BAND
Skrevet 18.11.2009 08:49 av nujb

Det er bare spillejobber som gir penger i kassa nå. Dette er et produkt av plateselskapenes rigide gammeldagse holdning. De klarer knapt å uttale noe uten at det er en advokat involvert. GET DOWN TO EARTH AND LISTEN!

Svar på kommentar

 
 
TPB IKKE KOMERSIELL?
Skrevet 19.11.2009 12:21 av Razamanaz

Dere som hevder at TPB ikke er komersiell burde finne seg noe annet å plage ærlig arbeidende folk med. Prøv Kristelig Folkeparti eller Pinsevennene. De trenger dere for tiden!
At nye folk som Kråkesølv prøver og kanskje feiler litt musikkpolitisk, er mer normalt enn unormalt. Tar litt tid å sette seg inn i alt. Og i mylderet av oppgulp fra rettferdig indignerte småtyver som ikke vil betale for bruk av sangene komponister eier er det ikke alltid lett å skille ekte sølv fra kråkesølv!(bare måtte....;-)

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten