I samme båt

INNLEGG: Den norske Opera og Ballett mottar i år en økning som er ca. 4 ganger så stor som den samlede bevilgningen til teknologifeltet, skriver styreleder i NOTAM, Glenn Erik Haugland,

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Glenn Erik Haugland (Foto: Snorre Nordhagen)

Den 15. oktober ytrer BEKs tidligere leder Trond Lossius (nå faglig tilsatt, red. anm.) bekymring om hvordan midlene under post 74 fordeles, og mener å se et demokratisk problem. Lossius er intervjuet med bakgrunn i BEKs ferske pressemelding om statsbudsjettet, og ser den samme tendensen som også Kristin Danielsen (daglig leder i Ny Musikk, red. anm.) den 16. oktober påpeker, at det først og fremst er den tradisjonelle kulturen som drar av gårde med de store bevilgningene.

De skarpere og mer eksperimentelle kantene, spesielt på teknologisiden, mottar forsvinnende lite midler i forhold til denne. For eksempel mottar Den norske Opera og Ballett i år en "økning" som er ca. 4 ganger så stor som den samlede bevilgningen til teknologifeltet, representert ved PNEKs noder, som Lossius refererer til. (Men tenk allikevel på det et øyeblikk – ville det ikke vært absurd å bygge et praktbygg som operaen, og så underfinansiere det slik at det ikke kan gjøre det det er ment å gjøre?)

Det er heller ikke vanskelig å se at Lossius er bekymret for BEKs fremtid, og det med god grunn. Det er tungt, langvarig og langsomt arbeid å bygge organisasjoner, og da NOTAM i 1999 hadde vært på statsbudsjettet i 6 år, slik BEK nå har vært, hadde vi en bevilgning på rundt 600 000. Så vi kjenner frustrasjonen godt, og likeledes fortvilelsen.

NOTAM ble opprettet i 1992 etter initiativ fra universiteter og høgskoler landet rundt, samt begge komponistforeningene og noen interesseorganisasjoner. Det ble lagt på plass et opprettelsesdokument som har forpliktet NOTAM i alle år til en institusjonell drift, og NOTAMs utgangspunkt er dermed annerledes enn BEKs, som oppsto fra et lokalt kunstnerinitiativ, fordi man trengte et teknologisted også i Bergen. Det er liten grunn til å se bort fra denne forskjellen.

NOTAM talte for, og bidro til opprettelsen av BEK, og har argumentert for økte midler til BEK og hele feltet der det har gitt seg anledning. Det vil vi naturligvis fortsette å gjøre, fordi vi mener at de store forskjellene mellom de elektroniske miljøene i Norge er verdifulle, og fordi vi mener at alle miljøene har mye å vinne ved å løfte frem hele feltet, både gjennom gode søknader i konkurranse om bevilgninger, og i samarbeid for å skape blest om, og interesse for, de tilnærmingsmåter til kunst og opplevelser vi er opptatt av.

Glenn Erik Haugland er styreleder i NOTAM

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek. – Vi kan ikke holde musikkbiblioteket kunstig i live, sier avdelingsleder ved Bergen Offentlige Bibliotek Siren Steen.Les mer om dette

Kristin Haagensen, nestleder i MFO (Foto: asamaria.com/MFO)

Vil ikke endre pensjonsvilkårene

INNLEGG: NTO ønsker å endre pensjonssystemet i opera, teatre og orkesterinstitusjonene. MFO kan ikke forhandle fram endringer som gjør at medlemmer får en pensjon de ikke kan leve av, skriver Kristin Haagensen.Les mer om dette

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten