"David and Bathsheba” urfremføres i dag

Olavsfestdagene er arena for den nye kirkeoperaen med musikk av Ståle Kleiberg og Jessica Gordon.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ståle Kleiberg08/Foto: Olavsfestdagene

Verket som er bestilt av Olavsfestdagene dreier seg om makt og moral. Det bygger på den gammeltestamentlige fortellingen om Kong David som misbruker sin makt og sender sin mest lojale hærfører Uriah, Batsebas ektemann, i døden for å oppnå den skjønne damen.

Bibelens fortelling om David og Batseba oppleves som like aktuell i dag som den gang den ble skrevet, heter det i en pressemelding; det er en historie hvor individuelle emosjoner veves sammen med politiske handlinger og konsekvenser.


Utøvere

Den estiske dirigenten Tõnu Kaljuste skal dirigere et sammensatt kor og Trondheim symfoniorkester. Tittelrollene synges av den svenske sopranen Anna Einarsson og den norske barytonen Håvard Stensvold. Bassen Carsten Stabell synger rollen som profeten Nathan. Ellers medvirker Fredrik Akselberg, tenor som Uriah og Nils Harald Sødal, tenor som Joab. Norunn Illevold Giske har stått for korledelsen.


Komponist

Ståle Kleiberg er født i Stavanger i 1958. Han har sin utdannelse fra Universitetet i Oslo og fra Norges Musikkhøgskole, og har også studert i England. Kleibergs produksjon omfatter en rekke kammer- så vel som orkesterverk, hvorav mange er skrevet på bestilling fra fremragende orkestre og ensembler.

Flere av Kleibergs verker har vunnet solid innpass på konsertprogrammene. Det foreligger dessuten en rekke CDer med hans musikk, hvorav flere har fått fremragende internasjonal omtale. Kleiberg fikk stor oppmerksomhet i USA, med sitt ”Requiem - for the victims of Nazi persecution” i 2004. Kleiberg har dessuten gjort flere store bestillingsverk for Trondheim Symfoniorkester, som også utpekte ham som sesongens komponist for 2000/2001. Høsten 2008 gir Trondheim Symfoniorkester ut en ny CD med Kleibergs Fiolinkonsert og Kontrabasskonsert.

David og Bathseba er støttet av Norsk Kulturråd.
Mer informasjon finnes hos Olavsfestdagene og i dette intervjuet på Ballade.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten