Arvefølge - Arve Tellefsen med unge talenter på jubileumsturné

I år feirer Rikskonsertene 40 år med musikk på veien. Den store jubileumsturneen starter på Inderøy 30. januar, med nestor og stjernemusiker Arve Tellefsen i førersetet.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Arve Tellefsen 08

- Det er med stolthet at Rikskonsertene presenterer jubileumsturneen "Arvefølge",sier Rikskonsertenes direktør Åse Kleveland.

Da Rikskonsertene holdt sin første konsert i Hammerfest 4. januar 1968, var den unge Arve Tellefsen et av de store navnene som trakk bortimot tusen mennesker til aulaen på Hammerfest skole. I sitt 72. år er han fortsatt en av de mest populære artistene hos det norske musikkpublikummet. Denne gangen har han med seg noen av landets aller beste, unge musikere – en arvefølge håndplukket av Tellefsen selv.

- Arve Tellefsen er en stor inspirasjon for norsk musikkliv og for oss i Rikskonsertene. Vår visjon er å berøre, overraske og begeistre. Det har Arve Tellefsen gjort gjennom et langt kunstnerliv. Derfor er Arvefølge vår 40-årsgave til publikum, sier Kleveland.

Arves følge

Til sitt følge har Arve Tellefsen valgt ut tre fremragende, unge cellister som vil dele turneen mellom seg. Det er 24 år gamle Fredrik Schøyen Sjölin (i januar/februar), 20 år gamle Frida Fredrikke Waaler Wærvågen (april) og 24 år gamle Håkon Samuelsen (oktober). Kanskje vil disse en gang overta arven etter Tellefsen selv, og prege morgendagens musikkliv slik han har gjort og gjør det i dag. Sin unge alder til tross er de allerede godt i gang, og alt tyder på lysende karrierer.

Arvefølgeprisen

En av de viktigste hendelsene i norsk musikkliv de siste 40 år, er utbyggingen av landets musikkskoler og kulturskoler. Derfor har Rikskonsertene invitert de lokale kulturskolene til å presentere noen av sine talenter på konserten. På hvert konsertsted vil Arvefølgeprisen deles ut til det største lokale talentet. Prisen er en pengegave og en påskjønnelse som vinneren kan bruke til å utvikle seg videre musikalsk, og det er Arve Tellefsen selv som overrekker prisen.

- Det er virkelig storartet at muligheten til musikkutdannelse nå er blitt så god i Norge, kommenterer Arve Tellefsen

Til en slik anledning kan bare de beste pianister duge. Under vårdelen av turneen er Sveinung Bjelland med som pianist, til høsten tar Tor Espen Aspaas over pianokrakken. De er begge etablerte pianister som har markert seg sterkt som utøvere.

Historien om Arve Tellefsen speiler utviklingen i norsk musikkliv. På sekstitallet turnerte han flittig, som regel for fullsatte kinosaler med dårlig akustikk, og ofte med instrumenter av heller tvilsom kvalitet. I dag har Norge en lang rekke kulturhus og konsertsaler hvor musikken kommer til sin rett.

- Dessuten får de unge talentene låne flotte instrumenter i millionklassen, forteller Tellefsen.

Mangfoldig repertoar

I "Arvefølge" framfører musikerne et variert og spennende repertoar av komponister som Ole Bull, Edvard Grieg, Johan Svendsen og Dimitrij Sjostakovitsj. De framfører blant annet Svendsens ”Romanse i G-dur” og Griegs fiolinsonate i c-moll. I dette repertoaret møtes det nasjonale og det internasjonale, tradisjon og samtid, på tvers av generasjoner.

35 byer og steder over hele landet får oppleve Tellefsen og hans følge gjennom 2008, og turnéruten er som følger:

30.01 kl.19:30 Inderøy kulturhus
31.01 kl.19:30 Sandnes Kulturhus
01.02 kl.19:30 Kulturhuset i Suldal
02.02 kl.19:30 Lyngdal kulturhus
03.02 kl.19:00 Skien, Ibsenhuset
05.02 kl.19:00 Drammens Teater
07.02 kl.19:30 Nøtterøy kulturhus
08.02 kl.19:00 Ullensaker kulturhus
09.02 kl.19:00 Fredrikstad, Kulturhuset Blå Grotte
10.02 kl.19:00 Arendal Kulturhus

01.04 kl.19:00 Grimstad kulturhus, Catilina
02.04 kl.19:30 Asker Kulturhus
03.04 kl.20:00 Lillehammer, Kulturhuset Banken
04.04 kl.19:30 Bodø kulturhus
06.04 kl.19:00 Molde, Bjørnsonhuset
07.04 kl.19:00 Ørsta Kulturhus
08.04 kl.19:30 Storfjord Kulturhus
09.04 kl.19:30 Rauma Kulturhus
10.04 kl.19:30 Oppdal Kulturhus
11.04 kl.19:30 Storstuggu på Røros

Tredje turnéperiode er i oktober 2008

Dette i følge en pressemelding.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten