Høgset utnevnt til Ridder

H.M. Kongen har utnevnt Carl Halvor Høgset til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for norsk musikkliv.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Carl Høgset 2006-1

Dekorasjonen ble overrakt av Kansellisjef Egil Vindorum, assistert av Kansellist Thomas Gram, under julekonserten til Alle-kan-synge-koret i Oslo Konserthus søndag 16. desember.

Over 400 sangere sto på podiet og hyllet sin dirigent da han mottok ordenen. Gjesteartister på konserten var Tora Augestad, sang og Stian Carstensen, akkordeon, Rasmus Høgset m/ band og Grex Vocalis. Inger Elise Reitan trakterte klaveret.

Innsats for korkunst

Ordensrådet har i sin begrunnelse lagt særlig vekt på Høgsets innsats for korkunst og kormusikk nasjonalt og internasjonalt. Det er også lagt vekt på hans virke som sanger, dirigent og sangpedagog, og ikke minst på hans arbeid for å utbre og utvikle sangforståelsen og sanggleden både for den erfarne korsanger og for nybegynnerne.

Dirigent og kontratenor

Carl Høgset startet tidlig som sanger og sang i Sølvguttene i 20 år, fra han var 10 år til han var 30 år gammel. Han ble cand. philol. ved Universitetet i Oslo i 1974, med musikk hovedfag. Her var han blant annet Knut Nystedts elev og senere etterfølger som dirigent for Schola Cantorum, Institutt for Musikkvitenskaps kor. Han tok i 1976 diplomeksamen i sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole, og debuterte som kontratenor i 1977. Hans solo-CD med sanger av Purcell, Händel, Grieg og Nordheim kom i 1995.

Carl Høgsets har gjennom sitt pedagogiske virke undervist ved en rekke institusjoner, fra Norges musikkhøgskole til flere videregående skoler og et stort antall kurs- og seminarvirksomheter i inn- og utland. Imidlertid hadde han i over 30 år sitt faste virke ved Foss Videregående Skole, som lektor i sang og ensemble-ledelse.

Høgset er født i Oslo 3. november 1941 og ble i teorien pensjonist i 2004. Til tross for at han fylte 65 år i 2006 og ikke lenger har sin faste lektorpost ved Foss Skole, fortsetter han sin pedagog- og dirigentgjerning verden rundt med uforminsket intensitet.

Som kunstner og kunstnerisk leder har Carl Høgset vært en utpreget igangsetter. Han har startet en rekke kor og ensembler som har nådd internasjonal anerkjennelse. Da Carl Høgset startet Grex Vocalis i 1971 var norsk korliv i beskjeden grad profesjonalisert. Han satte en ny standard for både repertoar og musikalsk nivå. Avisanmeldelser fra de første årene, skrevet blant annet av våre meste kjente komponister, forteller at her hadde noe nytt skjedd. Grex Vocalis har også mottatt Spellemannsprisen i klassen for klassisk musikk to ganger, i 1977 for Norwegian Folksongs & European Madrigals og i 1983 for CD-en Renessanse for kor. Og i 2006 mottok Grex Vocalis og Kringkastingsorkestret Spellemanprisen i klassen for samtidsmusikk for innspillingen av Arne Nordheims Draumkvedet .

Carl Høgset har bidratt til at norsk kultur har vært representert og eksponert gjennom flere tiår. Med det ulike ensemblene han har turnert, har han vunnet 1. priser i de fleste toneangivende korkonkurranser i Europa. Hans evne og muligheten til å gi instruksjon i mange land skyldes hans språkmektighet i kombinasjon med hans kulturelle kunnskap og dannelse, som går på tvers av landegrensene.

Carl Høgset har tidligere mottatt Oslo bys kulturpris og han var også den første dirigent som mottok statens 3-årige arbeidsstiend i 1998 for sitt arbeid med kor.

Det er Beate Styri ved Kulturbeaten som melder dette i en pressemelding.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om amatørmusikklivet

27.03.2014

Jubileumsmidler


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten