Christian Eggen utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden

Fredag ble komponist og dirigent utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Utdelingen skjedde etter Oslo Sinfonietta sin konsert under Oslo Kammermusikkfestival.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Christian Eggen 2005

I utnevnelsen som kan leses på kongehuset sine hjemmesider heter det:

"Komponist og dirigent Christian Eggen, Oslo, er utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden

H.M. Kongen har utnevnt Christian Eggen til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for norsk og internasjonal samtidsmusikk. Ordensrådet har i sin vurdering lagt betydelig vekt på hans virke som pianist og dirigent ved fremførelse av samtidsmusikk. Videre er lagt vekt på hans virke som komponist og for utviklingen av norsk musikkdrama".

Christian Eggen som feiret 50 år tidligere i år er født i Drøbak, og er "troligen den främste dirigenten i Skandinavien för nutida musik" ifølge Svenska Dagbladet. Han studerte i Oslo, Salzburg, Wien, Paris og New York, og startet sin dirigentkarriere som leder av det norske "Ny Musikk Ensemble" i 1981, samtidig som han fortsatte sitt virke som konsertpianist - spesielt kjent for sine tolkninger av Mozart og Bach. Hans brede repertoar omfatter også jazz - han opptrer jevnlig sammen med Terje Rypdal, som keyboardist eller dirigent.

Hans dype kjennskap til samtidsmusikk har gjort ham til en etterspurt dirigent for ensembler og orkestre verden over. I 1988 ble han dirigent for Cikada, og siden 1994 har han vært kunstnerisk leder for Oslo Sinfonietta. Han har hatt ansvar for nordiske musikkfestivaler i Asia og Spania, og i 1999 fikk han Kritikerprisen for sin innsats som Festspillmusiker under Festspillene i Bergen.

Han har samarbeidet med komponister som John Cage, Helmut Lachenmann, Iannis Xenakis, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Witold Lutoslawski, Tan Dun, Brian Ferneyhough og György Kurtag, og han har laget et utall grammofon- og CD-innspillinger, blant annet sammen med Royal Philharmonic Orchestra i London. Hans seneste utgivelse som pianist var med Carl Nielsens klaververker.

Christian Eggen har også skrevet en mengde teater- og filmmusikk, samt kammermusikk, orkestermusikk og musikk til elektroakustiske installasjoner.

Han har mottatt en rekke priser, bl.a. Fegerstenstiftelsens Pris for Samtidsmusikk, Spellemannprisen, "Årets Utøver", Leonie Sonnings Stipend, Kritikerprisen og Oslo Bys Kunstnerpris. Christian Eggen ble tildelt Lindemanprisen i 2003.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten