Grenseløs minoritetsmusikk

Kainun institutti - Kvensk institutt deltar i et prosjekt som skal utvikle sang- og musikkvirksomhet på minoritetsspråk for og med ungdom i Norden. Prosjektet inngår i et inter-europeisk samarbeid for å styrke bruken av minoritetsspråk og -musikk blant unge i Europa.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Kvensk institutt (Foto: Finsk.no)

Av Heidi Nesttun Sunde

Kvensk institutt er ansvarlig for å rekruttere norsk ungdom til deltakelse i grupper og band, som skal lage musikkproduksjoner med kvenske tekster. Det skal arrangeres workshops flere steder i Finnmark, og produksjonene skal fremføres under ulike arrangementer og på turneer i Sverige og Norge.

Sami Grand Prix

Hvert år skal det også gjennomføres en musikkfinale med deltakere fra minoritetsgrupper over hele Europa. Samene i Norden er allerede representert i dette samarbeidet, der Sami Grand Prix i Kautokeino fungerer som delfinale for uttak av samiske representanter i den europeiske finalen.

Prosjektet skal være et tilbud for ungdom vil lære å synge og spille minoritetsmusikk, uansett hvilken kulturbakgrunn de har. Samarbeidspartner i Sverige er Swedish Bureau for Lesser Used Languages. I Norge samarbeider Kvensk Institutt med Ruija Kvenmuesum i Vadsø, Halti Kvenkultursenter på Storslett og Skibotn Kvenforening i Storfjord. Musikalsk samarbeidspartner er folkemusikkgruppa Jord fra Tornedalen i Sverige.

- Dette er et tiltak som skaper nye møter over kommune- og landegrenser og som vil bidra til større samhørighet og samforstand mellom folk, uttaler Erling Fredriksson i Jord.

Musikk fremført på kvensk

I Norge vil prosjektet i første rekke ha som formål å få musikk fremført på kvensk, som minoritetsspråk - og primært med grunnlag i kvenske musikktradisjoner. Et tiltak som viser betydningen av musikk og musikkultur som stimulerende og formende for kulturell og språklig identitet.

Det er videre målsetting at dette i framtiden kan danne grunnlag for faste kultur- og musikkfestivaler i de kvenske områdene i Norge som en del av arbeidet med å revitalisere kvensk språk og kultur.

Kvensk institutt går også i gang med språktiltak i barnehager og skoler, samt språkutvikling i samarbeid med Universitetet i Tromsø for å fremme og synliggjøre kvensk kultur.

- For den kvenske minoriteten er dette et høyt prioritert tiltak, fordi det er viktig å få til positive tiltak som engasjerer ungdom i saker som gjelder kvenene som minoritet og i kvensk kultur, sier Kurt Johnsen i Kvensk institutt.

Fagutvalgene Barn&Unge og Musikk gir til sammen 140 000 kroner til dette prosjektet.

Denne artikkelen er hentet fra Norsk kulturråd, og gjengis her med deres velvillige tillatelse.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Fra Musikk i tall 2012 (Foto: Norsk kulturråd/Rambøll Management Consulting)

Musikk i tall

I dag presenteres tall for norsk musikkbransje fra 2012, første steg mot en årlig statistikk. Les rapporten her.Les mer om dette

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten