Vinterlydfestivalen 2007

Mandag 26. februar starter Vinterlydfestivalen på Norges musikkhøgskole. Det blir en uke med vokalmusikk for det 21.århundre, hamrende slagverksrytmer, urframføringer, lyder og også lukter. Studenter og lærere, inviterte musikere og komponister skal sammen musisere over temaet komposisjon og improvisasjon.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ivar Frounberg (foto: samfundet.dk)

I år er festivalen lengre enn tidligere år, blant annet fordi Norges Musikkhøgskole samarbeider med ensemblet asimisimasa om en presentasjon av en av Europas sentrale komponistskikkelser: Nicolaus A. Huber.

- Huber er ikke tidligere presentert med et så omfattende program i Norge. Vi får anledning til å høre fire av hans større verker og møte ham personlig, opplyser informasjonsrådgivere Ingrid Holst Sollie ved NMH.

Urframføringer

Tre unge kvinnelige komponister, Bente Leiknes Thorsen, Jurgita Miezelyte og Stine Sørlie, vil få urframført sine verk i konserten Intuitive people: 3rd. chance concert på tirsdag. Medvirkende er studenter fra kurset Improvisasjonsbasert samtidsmusikk.

Vinterlydfestivalen får også besøk av komponisten Ole Lützow-Holm og ensemblet Turbulens fra Sverige.

- Turbulens holder et seminar for våre komposisjonsstudenter og for musikerne i det nye valgemnet improvisasjonsbasert samtidsmusikk – Intuitive People.

Begge ensemblene høres henholdsvis tirsdag (Intuitive People) og torsdag (Turbulens).

- Med dette slår vi an festivalens hovedtema: komposisjon og improvisasjon. Klassiske musikere er medskapende: de må gjenskape tradisjonens verker så de får relevans for oss i dag, de må kunne forholde seg fritt til lydproduksjonen på deres instrument. De må selv skape musikk i nået – improvisere i samtidens estetikk som også fortidens musikere gjorde det i datidens estetikk.

Inspirasjon og slagverk

I år møter Musikkhøgskole-publikummet igjen inspiratoren, slagverkspilleren, komponisten, festivaldirektøren og dirigenten Bernhard Wullf.

Han holder en workshop for musikkhøgskolens slagverkavdeling, og medvirker som gjestedirigent for NMH Sinfonietta.

- Tradisjonen tro blir også verkene fra Norges musikkhøgskoles "Sangbokprosjekt for det 21. århundre" presentert. Samtlige verker der presenteres ved en mammut-konsert onsdag, sier Holst Sollie.

I år som i fjor starter Vinterlydfestivalen med en kollegakonsert med venner: Cikada strykekvartett er vennene som sammen med kollegaer fra Norges musikkhøgskole og Schola Cantorum åpner Vinterlydfestivalen mandag.

Toppen av isfjellet

Dette er tredje gang Vinterlydfestivalen arrangeres på Norges musikkhøgskole, og professor i komposisjon Ivar Frounberg er i år som tidligere primus motor for festivalen:

Vi arrangerer Vinterlydsfestivalen fordi vi vil vise den delen av isfjellet som ligger under overflaten. Vi vil vise hvordan studenter og lærere arbeider medskapende og kreativt med samtidens kunstmusikk, sier Frounberg.

Hele programmet for Vinterlydfestivalen finner interesserte her.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten