The Indian Core - Grooven av norsk jazz og indisk tabla

Det norske jazzbandet The Core dro til India og kom tilbake som The Indian Core. Fredag slippes de løs på det norske publikum under Oslo World Music Festival vorspiel på Cosmopolite. - For inderne tror jeg det er eksotisk med norsk jazz, akkurat som nordmenn synes det er eksotisk med indisk musikk, sier trommeslager Espen Aalberg.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

The Core i India (Foto: Alexandra Archetti Stølen)

Hva skjer med et av landets røffeste og mest energiske jazzband i møtet med indisk musikkultur?

- Vi blir i hvert fall ikke noe Bollywood-band, konstaterer trommis og grunnlegger av The Core, Espen Aalberg, for å berolige sine jazzfans. Sammen med Erlend Slettevoll, Kjetil Møster og Steinar Raknes utgjør han The Core.

Gir jernet
I november i fjor dro de norske jazzyndlingene på turné til India, godt hjulpet av UD og Rikskonsertene. I løpet av noen hektiske dager holdt de seks konserter i India, Pakistan og Bangladesh for til sammen 5.500 tilhørere.

- For inderne tror jeg det er eksotisk med norsk jazz, akkurat som nordmenn synes det er eksotisk med indisk musikk, sier Aalberg.

I India møtte de norske musikerne tre indiske musikere. Oppdraget var å lage en musikalsk fusjon mellom norsk Coltrain-inspirert jazz og indisk klassisk musikk.

- Vi fikk ikke brukt alle mulighetene i ensemblet da vi var i India. Nå har vi spilt sammen før og kan ta ut potensialet i gruppa, lover Espen Aalberg.

Jazzyndlinger
Siden starten i 1999 har gruppa høstet lovord i jazzmiljøet og spilt på alle de store jazzfestivalene. I 2004 kom debutplata “Vision” og i februar i år ga de ut sitt andre album med navn ”Blu Sky”.

Jazzpioner Martin Revheim er imponert over gruppa.

- The Core har alt som jazz bør ha. Energi, raushet og en utemmelig ungdommelighet som gir inntrykk av at hver konsert er den siste, mener han.

Fant grooven
- Vi fant ut at selv om musikken er veldig forskjellig, har den en del fellestrekk som gjør at man finner en musikalsk plattform. Begge musikktypene har en groove, sier Aalberg.

Nå skal den norsk/indiske grooven slippes løs på det norske publikum. Den 26. mai spiller The Core, sammen med tre indiske musikere på Cosmopolite i Oslo. Når de går på scenen heter de The Indian Core og dette blir den første smakebiten på hva som skjer når de to musikktradisjonene møtes. Det er Oslo World Music Festival som har invitert dem i forbindelse med at festivalen slipper sitt program den dagen.

De har også fått æren av å åpne selve festivalen den 31. oktober, og noen dager etterpå reiser bandet på norgesturné i regi av Rikskonsertene.

Med:
Prasenjit Mitra - tabla
Kanchman Babbar - fløyte
Fateh Ali - sitar/vokal
Espen Aalberg - trommer
Erlend Slettevoll - piano
Kjetil Møster - saxofon
Steinar Raknes – bass

På Oslo World Music Festival vorspiel spiller også:
Adjagas (Sápmi)
DJ Shantel (Tyskland)
Gamelan Shokbrekers (Norge/Indonesia)
The Indian Core (Norge/India)
DJ Guttorm Andreasen (Norge)

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten