Ensemble Ernst i Kulturkirken Jakob

Under tittelen "Fra medier og magikere i fjern fortid til nåtidig mikrokosmos" fremfører Ensemble Ernst verk av Sciarrino, Tandberg og Wallin i Kulturkirken Jakob onsdag 24 mai. Ensemblet vil blant annet urfremføre "Optophonia" av Kari Beate Tandberg som er bestilt av ensemblet. Solist under konserten er Ellen Aagaard, Thomas Rimul er dirigent.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ensemble Ernst, konsertplakat 2006

Ensemble Ernst er et av de ledende samtidsensembler i Norge. De har ambisjoner om å markere seg i Norge og utenfor landegrensene som et ensemble med utmerkede musikere, gode og nyskapende programvalg, og spilleglede. Myten om at samtidsmusikk ikke er tilgjengelig for “folk flest”, og at man bør ha svarte klær og et par mastergrader i filosofi for å ha glede av den, er en myte Ensemble Ernst ønsker å pulverisere.

I Kulturkirken Jakob framfører de onsdag følgende program:

Salvatore Sciarrino: Infinito Nero
Kari Beate Tandberg: Optophonia (urfremføring)
Rolf Wallin: Boyl

Kari Beate Tandbergs "Optophonia" er bestilt av ensemblet. Materialet til "Optophonia" har vært råvideo-opptak av mikrosituasjoner i naturen.

Ensemble Ernst har videre lagt sin elsk på italienske Salvatore Sciarrinos musikk. Denne kjennetegnes ofte av stillhet, og åpningen på verket ”Infinito Nero” er uvanlig stille, selv til Sciarrino å være. De svært sparsommelige virkemidlene bidrar til å bygge opp en veldig forventning til hva som skal skje. Stykket dreier seg om Maria Magdalena de´Pazzi, en religiøs mystiker fra 1600-tallet, som i våre dager sannsynligvis hadde vært regnet som gal. Åpenbaringer rant ut av henne som erter fra en sekk, før hun plutselig ble stille i lange strekk. Hun var angivelig isolert i en klostercelle med åtte nonner som oppassere, fire til å repetere hva hun hadde sagt, og fire til å skrive det ned. Vi møter først den tause Maria Magdalena i sin mørke celle, men snart får vi ta del i hennes mystiske åpenbaringer. Ernsts egen sanger, Ellen Aagaard, gestalter mediet de´Pazzi.

Rolf Wallin sitt verk Boyl (tidligere staving av boil - koke) er inspirert av utgangspunktet for den moderne kjemien alkymi. Alkymien var læren om å lage gull ved å hente masse (Massa confusa) ut av fjellet, for deretter å la det gjennomgå gjentatte oppløsninger og koaguleringer til man satt igjen med “prima material”, råmaterialet til gull. Alkymi og filosofi gikk hånd i hånd da prosessene i alkymien og i filosofien hadde sterke likhetstrekk. Dette kraftfulle stykket regnes som ett av de mest sentrale norske verk for sinfonietta, og ble framført av Ensemble Ernst i Hannover i oktober 2005.


24. mai klokken 2000
Kulturkirken Jakob
Pris: 100/50 (for medlemmer av Ny Musikk)

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om dette

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten