Nordland musikkfestuke 5. - 13. august

Programmet til årets Musikkfestuke er nå offentliggjort. Festivalsjef og stab melder om høy kunstnerisk standard under årets program – med mange varierte kunstnere og artister, åtte urfremføringer, festivalprofil Arvid Engegård og jubileumskonsert med et utvidet Dance With A Stranger.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Arvid Engegård/www.kirkemusikkfestivalen.no

Nordland musikkfestuke arrangeres i år 5. - 13. august. Festivalsjef og stab melder om høy kunstnerisk standard under årets program – med varierte kunstnere og artister som Mike Stern, Leif Ove Andsnes, Det Norske Kammerorkester, Randi Stene, Lars Anders Tomer, Håvard Gimse, den finske trekkspill-virtuosen Kimmo Pohjonen, Mari Boine, Bodø Sinfonietta, Halvdan Sivertsen, SISU Percussion Ensemble, og et utvidet Dance With A Stranger.

Arvid Engegård festivalprofil
Årets festivalprofil er Arvid Engegård. Han er fra Bodø, og har en stor internasjonal karriere som fiolinist, kammermusiker og dirigent. Engegård opptrer hyppig på europeiske festivaler, men har i dag en stor del av virksomheten knyttet til nordnorsk musikkliv. Han er kunstnerisk leder for FMKN - ”Divisjonsmusikken” i Harstad, og for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest.

Engegård blir dessuten mer og mer etterspurt som dirigent, og har de siste årene gjestet bl a Oslofilharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Kringkastingsorkesteret, Mozarteum symfoniorkester og Belgrad Filharmoniske Orkester.

Engegård skal medvirke på hele sju ulike konserter under årets festival. Blant annet med sin egen strykekvartett, som dirigent for Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Det Norske Kammerorkester, i samspill med Jan Gunnar Hoff Group, Mike Stern og Kalibalik.

Spektakulært på Keiservarden
Videre vil Engegård medvirke under en av årets mest spektakulære konserthappeninger i Bodø. Engegård er her i samspill med Leif Ove Andsnes, Susanne Lundeng og Knut Erik Sundquist. Arrangementet finner sted på Keiservarden, Bodøs høyeste fjell, som er et populært utfartssted. Dette medfører store logistiske og tekniske utfordringer: det skal fraktes og bygges scene, flygel, teknisk utstyr, samt mat og drikke opp på Keiservarden – noe som i seg selv kan være verdt et skue.

Det forventes at opp mot 3000 publikummere vil finne veien til Keiservarden denne ettermiddagen. Publikummerne vil få servert mat og drikke under konserten.

Åtte urframføringer under årets festival
I løpet av seks dager under festivalen, vil det bli åtte urframføringer:

SISU Percussion Ensemble (Tomas Nilsson, Marius Søbye og Bjørn Skansen) fremfører Phonotope 4 av Rolf Wallin, under et rent Wallin-program. Engegårdkvartetten fremfører en strykekvartett av Asbjørn Schaathun, som er et bestillingsverk fra Nordland Musikkfestukes. Jan Gunnar Hoff group feat. Mike Stern og Arvid Engegård fremfører MAGMA av Jan Gunnar Hoff.

Det blir videre verdenspremier på to kammeroperaer av Eivind Buene og Jon Øyvind Ness, med felles tittel ”Ibsens kvinner”. AdOpera! står bak prosjektet, i samarbeid med Opera Vest, Bodø Sinfonietta og Musikkteater I Bodø. Trio Mediæval fremfører verker av Gavin Bryars og Andrew Smith, og Det Norske Kammerorkester urfremfører et nytt verk av Lars Petter Hagen.

De ulike verkene er støttet av Norsk Kulturråd, Nordnorsk Jazzsenter og Det Norske Komponistfond.

Musikk i maskinisten
For festivalens yngre deltakere, blir det workshop med Rolf Lennarts Stensø, som er medlem i SISU og kunstnerisk leder av Bodø Sinfonietta. Stensø har tidligere hatt prosjekter der han sammen med barn går ut i skogen og finner lyder. Lydene settes sammen til musikkstykker som presenteres på konsert.

I denne sammenhengen ønsker Stensø å utforske naturen i området Maskinisten like utenfor Bodø for å finne lydene der, og sette de sammen til musikkstykker. Resultatet av workshopen skal presenteres på Bodø Torg lørdag 12 august kl. 12.00

Dance With A Stranger er tilbake
Etter 10 års pause er Dance With A Stranger tilbake med en eksklusiv jubileumsturne, der den eneste konserten i Nordland arrangeres under Musikkfestuka. Det blir full trøkk med 7 ekstra musikere på scenen, i tillegg til Elg, Alnæs, Moe og Bodøs egen Bjørn Jenssen. Musikkfestuka garanterer stor stemning i Bodø Spektrum med klassikere som ”Everyone needs a friend”, ”Invisible man”, ”African Road” og ”Only love”.

Billettsalget er i gang, og fås på bodo-kulturhus.no
For fullstendig program, se festivalens hjemmesider

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten