Asamisimasa portretterer Clementi

Samtidsmusikkensemblet asamisimasa setter søkelys på en av Italias mest innflytelsesrike og særpregede samtidskomponister, Aldo Clementi. Clementi fylte 80 år forrige mai, og ensemblet ønsker å markere dette med en konsert på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Dette vil bli den første store presentasjonen av Clementis musikk i Norge - noe som er på høy tid, i følge ensemblet - som mener at komponisten har hatt en forsinket, men tydelig innflytelse på den oppvoksende generasjonen komponister.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Asamisimasa - Ultima 2004

Aldo Clementi, en av Italias mest innflytelsesrike og etterkrigstidens mest særpregede komponister, fylte 80 år forrige mai, og samtidsmusikkensemblet asamisimasa ønsker å markere dette med en portrettkonsert på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum 2. april klokken 15.00.

Ensemblet skriver selv om konserten:

"Clementi startet sin karriere som neoklassisist, og besøkte de legendariske sommerkursene i Darmstadt mellom 1957 og 1962. Han ble meget nedslått av det han møtte der, og ble en av serialismens krasseste kritikere - han hevdet at det eneste musikken kunne håpe på etter å ha blitt analysert i filler av serialistene var å beskrive sin egen død.

Clementis stil er fra midten av 60-tallet preget av en meget tett polyfoni basert på sitater og konturløse, hendøende former, og det er vår mening at Aldo Clementi på denne måten har formulert en av de sterkeste og, ikke minst, vakreste kritikkene av den europeiske kulturens selvforståelse i vår egen tid.

Selv om Clementi fremholdes som en av Europas viktigste komponister av for eksempel Helmut Lachenmann og Michael Finnissy har han aldri hatt et stort publikum. Hans forsinkede innflytelse på den oppvoksende generasjonen komponister er dog tydelig, noe som gjør at det er på høy tid at hans musikk spilles for et norsk publikum.

Dette vil bli den første store presentasjonen av Clementis musikk i Norge overhodet, noe som utgjør bakgrunnen for å holde konserten på HOK - den viktigste påvirkningskilden for Clementis stil kommer fra billedkunst, og for å underbygge dette har ensemblet gått sammen med HOK om å lage en spesialutstilling til denne konserten med bilder av kunstnere som har vært viktige for Clementi.


Slik ønsker vi å presentere en konsert hvor det klanglige og det visuelle kan belyse hverandre gjensidig, med håp om å kunne stimulere publikum til å tenke over relasjonen mellom de forskjellige kunstartene. Slik håper vi også å kunne tydeliggjøre noe av Clementis kompositoriske og tradisjonskritiske prosjekt."

Clementi-spesialisten Gianluigi Mattietti vil holde en introduksjon til konserten, om forholdet mellom Clementi og billedkunst. Han vil også holde et foredrag om Clementi på Norges musikkhøgskole (Slemdalsveien 11) lørdag 1. april kl. 14.00 som er åpent for alle.

Repertoar:
Dedica - klarinett, cello, klaver (1998)
Fantasia - 10-strengs gitar (1978)
En liten svensk rapsodi - sopran, bassklarinett, klaver (1993)
Dodici variazioni - gitar (1980)
Berceuse - bassklarinett, preparert klaver, bratsj, cello (1979)

EDADGEG - sopran, klaver, klarinett, gitar, vibrafon (urfremføring)(2005)

Bilder av:
Jean Dubuffet
Hans Hartung
Pierre Soulages

Ensemblet er for anledningen utvidet med Bendik Foss, bratsj og Hans Josef Groh, cello (begge musikere i Oslo Filharmoniske Orkester og Oslo Sinfonietta).

asamisimasa (Janne Berglund, sopran, Heloisa Amaral, klaver, Rolf Borch, klarinett, Anders Førisdal, gitar og Håkon Stene, slagverk) ble dannet i 2001, og har spilt konserter ved Ultima, Borealis, Fartein Valen-festivalen, GAS (Göteborg) Cutting Edge (London), HCMF (Huddersfield) og Roaring Hooves (Mongolia). I mai arrangerte asamisimasa en egen festival viet Helmut Lachenmanns musikk, og i april feirer de Aldo Clementis 80-års jubileum med en portrettkonsert og spesialutstilling på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Ensemblet holdt tre konserter under årets Ultimafestival, og vakte oppsikt med den 10 timer lange konsertinstallasjonen "STORMO" av Dror Feiler.

Kommende prosjekter inkluderer konserter ved festivaler som og 2 Days and 2 Nights (Odessa) i tillegg til konserter i Oslo, Stockholm, Freiburg og Stanford. Ensemblet har samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi, Øyvind Torvund, Trond Reinholdtsen, James Saunders og Michael Finnissy, og av kommende urfremføringer kan nevnes nye verk Ole-Henrik Moe jr., Knut Olaf Sunde, Risto Holopainen og Chris Dench.

asamisimasa mottar ensemblestøtte fra Norsk Kulturråd. Konserten er støttet av Istituto di Cultura Italiano og Fond for utøvende kunstnere.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten