Årets spellemann: - Mindre sendetid, flere priser

De nominerte for Spellemannprisen 2005 er offentliggjort. Blant de vi kan regne som årets favoritter finner vi Madrugada/My Midnight Creeps, Sofian, Ane Brun og Ravi & DJ Løv, som alle er nominert i flere kategorier. - Med unntak av noe diskusjon rundt at kjente artister som Åge Aleksandersen og a-ha ikke er nominert, har det vært forbausende stille og rolig rundt årets nominasjoner, sier formann i Spellemannkomiteen, Knut Værnes, til Ballade.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Spellemannprisen - harpe

Av Bjørn Hammershaug

Spellemannkomiteen melder om en rekordoppslutning i antall påmeldinger, i år var 568 bidrag påmeldt mot fjorårets 562. Spellemannkomiteens formann Knut Værnes kan melde om knivskarp konkurranse i år, og ser ikke noe problem i at eldre, etablerte artister må vike til fordel for yngre krefter. Han mener det alltid vil gjemme seg noen overraskelser når nominasjonen blir offentliggjort.

Kritikk mot tv-overføringen

Det tv-sendte spellemann-showet har blitt møtt med en del kritikk de siste årene, der særlig representanter fra de smalere miljøene mener seg oversett og stemoderlig behandlet. Sendeplanen for årets prisutdeling blir ikke klarlagt før nærmere sendedato, sier Værnes, som ikke kan love bedre dekning av de såkalt smaleste prisene i år.

- Problemet er at vi har fått noe mindre sendetid i år, samtidig som vi har to flere kategorier å dele ut. Det gjør det vanskeligere å velge ut hva som skal være med i tv-sendingen. Hva som blir med vet vi ikke enda, det er en fortløpende diskusjon med produksjonsselskapet Dinamo, men det er nok naturlig at for eksempel de gjeveste prisene som Årets spellemann og Juryens hederspris blir sendt direkte.

De relativt lave seertallene var også et tema som ble diskutert i fjor. Har dere evaluert dette til i år?

- Det er klart vi ikke var fornøyd med fjorårets seertall, vi hadde vel oppunder 500 000 på det høyeste. Vi bør nok opp i 700-750 000 for å bli fornøyde i år.

Værnes forteller at de i år satser noe mer på forhåndsomtale og TV-annonsering i forkant av prisutdelingen.

I år vender Spellemann tilbake til gamle trakter og Chateau Neuf. Hvorfor ikke Oslo Spektrum, Værnes?

- Vi har en lang tradisjon på Chateau Neuf, mange av de beste showene har blitt holdt der, salen er mindre og det er lettere å skape en intim setting. Dessuten er det billigere produksjon der enn på Spektrum.

Kategorier

De ulike kategoriene endrer seg fra år til år. I fjor ble komiteen møtt med til tider massiv kritikk fra fagmiljøer som var sterkt uenige i sammenslåingen av elektronika og samtidsmusikk. I år er disse løst opp igjen.

- Jeg uttalte dette allerede i fjor, sier Værnes, som fremhever at komiteen hører de ulike miljøene på alvor og lytter til kritikk som blir fremlagt. - I år var det mer enn nok påmeldte i alle kategorier, noe som gjorde det enkelt å dele samtidsmusikk og elektronika, det samme gjelder for øvrig blues og country.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten