Kald is, men varm og vennligsinnet fri-improvisasjon

Perkusjonist Terje Isungset har over flere år utviklet flere prosjekter i skjæringspunktet mellom perkusjonsdrevet folkemusikk, improvisasjonsmusikk og jazz. Både som soloartist og i bandene Isglem og Utla. Ett av de mer oppsiktsvekkende prosjektene var det som resulterte i albumet Iceman Is, tatt opp på The Ice Hotel i svenske Jukkasjärvi i 2001. Nå etablerer Isungset dette iskonseptet med ny iskunstfestival, og et nytt isplateselskap med navnet All-Ice Records.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Terje Isungset

Av Carl Kristian Johansen

Det første albumet på All-Ice Records er Igloo, også det tatt opp på ishotellet i Jukkasjärvi, men fra februar 2004. Sidsel Endresen er Isungsets vokale kompanjong, og Isungset trakterer instrumenter utelukkende laget av is også på det albumet. Igloo slippes under festivalen.

- Isen gir store begrensninger, men samtidig også nye muligheter. Det er en stor utfordring å jobbe med et uutforsket materiale som isen er. Men isen kan tilby nye klanger, og det blir en helt annen musikk med nye lyder. Isen er som en flott diamant som ikke er oppdaget enda. I tillegg er det visuelt sett veldig vakkert, sier Isungset.

Starten på ismusikken til Isungset startet med en opptreden på ishotellet i Jukkasjärvi nyttårsaften 2000, som ble overført på svensk TV som en del av millenniumssendingen. Frozen Waterfall-festivalen på Lillehammer i 2000 var den naturlige oppfølgeren.

Iceman Is (Jazzland, 2002) var et resultat av et ensemble med musikere inkludert finske Iro Haarla på isharpe, Arve Henriksen og Palle Mikkelborg på trompet, samt islandske musikere. Sidsel Endresen utgjør en duo med Isungset på Igloo, og Endresen er også bekreftet på Ice Festival #1, som går av stabelen på Geilo 13. - 14. januar.

- Målet er å utvikle en festival som kan omfatte flere kunstneriske uttrykk, og tiltrekke seg iskunstnere fra flere land. Det er også et ønske at det kan engasjere flere institusjoner, ikke minst kunstinstitusjoner. Nå arrangeres festivalen av flere turistrelaterte organisasjoner på Geilo. De trengte et godt kulturtilbud vinterstid. Det blir en smal, men samtidig bred festival, sier Isungset.

Ved siden av Endresen er foreløpig Unni Løvlid fra Hornindal bekreftet til festivalen. Hun skal opptre sammen med Isungset og barn fra Leveld Skule, som skal lage lyd med isinstrumenter. Isungset venter på bekreftelse fra isartister fra USA og Belgia.

- Det skal bygges tre igloer. En av dem skal fungere som konsertscene, og to skal brukes som lydstudio. Vi håper på kaldt vær. Festivalen skal være en fullmånefest, og skal følge månesyklusen. Derfor vil festivalen havne på forskjellige datoer fra år til år, avslutter Isungset.

Terje Isungset er initiativtager og kunstnerisk ansvarlig for Ice Festival #1, som arrangeres 13.- 15. januar 2006. Isungset skal spille inn ny plate under festivalen med Per Jørgensen. Den skal slippes på All-Ice Records. Festivalen vil finne sted i nærheten av Kikutkroa på Geilo. Festivalens hjemmesider finnes på disse sidene. Ballade kommer tilbake til festivalen.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten