Jan Gunnar Hoff: Ut av MFO i protest

- Musikernes Fellesorganisasjon har tydeligvis ikke lært av sine feilgrep og framstår i dag i liten grad som en bærekraftig organisasjon for den utsatte og stadig voksende freelancegruppa. Arnfinn Bjerkestrand sier i sitt tilsvar til teatermusikerne på MFO´s nettside datert 1.12.05 at uten MFO hadde det ikke vært noen tariffer og at noe er bedre enn ingenting. Jeg er ikke uten videre enig i dette. I forhandlinger om lønn kan det være bedre å stå alene enn å bli dårlig representert, mener jazzpianist, komponist og forhenværende MFO-medlem Jan Gunnar Hoff.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Jan Gunnar Hoff (Foto: www.jangunnarhoff.no)

Av Jan Gunnar Hoff, jazzpianist og komponist

Undertegnede har i mange år registrert at MFO ikke har gjort nok for freelancemusikerne. Jeg viser i den forbindelse til et innlegg jeg skrev på Ballade 23.03.04 der jeg tok opp den sviktende oppfølgingen av freelance-gruppa. Jeg fulgte opp med en mail til Arnfinn Bjerkestrand 3.10.05 som ikke ble besvart av forbundsleder.

Her kommenterte jeg bl.a det faktum at ingen garantiinntekter ble tildelt utøvende musikere i 2005 og at musikerne fortsatt utgjør en minoritetsgruppe i Statens stipender sett i forhold til andre kunstnergrupper. Dette på tross av en eksplosiv økning i antall utdannede musikere de senere år, ikke minst innenfor områdene jazz og rytmisk musikk.

Det er synd å si det men jeg tror det som nå skjer ved Trøndelag Teater er toppen av et isfjell, og det er viktig at MFO´s medlemmer reagerer. At en fagforening stiller seg bak tariffavtaler som direkte svekker en viktig gruppe de representerer, er intet mindre enn en skandale.

Selv opplevde jeg en tilsvarende situasjon med jazzgruppa TRIO NORD i 1991 der Norsk Musikerforbund inngikk en avtale med NRK som slo beina under vårt forsøk på å holde de vedtatte tariffene for medvirkning på NRK TV. Vi sa den gang nei til å medvirke på fjernsyn, noe som etterhvert framstod som et soloutspill fra oss uten ryggdekning i Musikerforbundet.

Dette begynner å bli en stund siden men MFO har tydeligvis ikke lært av sine feilgrep og framstår i dag i liten grad som en bærekraftig organisasjon for den utsatte og stadig voksende freelancegruppa.

Arnfinn Bjerkestrand sier i sitt tilsvar til teatermusikerne på MFO´s nettside datert 1.12.05 at uten MFO hadde det ikke vært noen tariffer og at noe er bedre enn ingenting. Jeg er ikke uten videre enig i dette. I forhandlinger om lønn kan det være bedre å stå alene enn å bli dårlig representert.

Undertegnede har jobbet aktivt som freelancemusiker siden 1980 og er ansatt som pedagog ved høgskolene i Tromsø og Bodø. Jeg kan dessverre ikke se at MFO jobber innenfor disse områdene på en slik måte at det rettferdiggjør et fortsatt medlemskap i nevnte organisasjon.

Jeg melder meg herved ut av MFO.

Med hilsen

Jan Gunnar Hoff

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten