Norsk eksperimentell musikk for utsolgte hus i Tyskland

Lørdag 15. oktober serverte Hilversum kammerorkester verdenspremieren på den unge norske komponisten Lars Petter Hagens verk "Norske arkiver", på festivalen Donaueshinger Tage fur Neue Musik. Konserten er svært ettertraktet – i flere uker har det bare vært ståplasser igjen til salgs. - "Norske arkiver" er en iakttagelse av norsk musikkhistorie. Jeg har brukt  verk av flere norske komponister som materiale, sier Hagen. Orkesteret ble ledet av den anerkjente dirigenten Peter Eötvös.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Lars Petter Hagen, 2003

Donaueschinger Musiktage kan titulere seg verdens eldste samtidsmusikkfestival. Den ble arrangert første gang i 1921, og komponister som fikk musikken sin fremført de første årene er store navn som Alban Berg, Arnold Schönberg og Anton Webern.

John Cage hadde sin første fremførelse i Europa her i 1954, og Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Luigi Nono og Iannis Xenakis har alle fått sentrale verk urfremført i Donaueschingen. Festivalen er en av de mest prestisjefylte i Tyskland, og den har utelukkende urfremføringer på programmet.

Lars Petter Hagens verk har fått navnet "Norske arkiver“. Det handler om "det norske" i musikken.

- Verket "Norske arkiver" er en iakttagelse av norsk musikkhistorie. Jeg har brukt  verk av flere norske komponister som materiale. Disse komponistene har to ting felles: De er alle, på ulike måter, opptatt av "det norske" og de kan alle, på ulike måter, relateres til "det tyske", sier Lars Petter Hagen.

Hagen har også hatt et 4 ukers stipendopphold ved Experimentalstudio der Heinrich-Strobel-Stiftung for å lage live-elektronikken til stykket.

Lars Petter Hagen ble født i Ski utenfor Oslo i 1975. I årene 1995-2000 tok han kandidatstudiet i komposisjon ved Norges musikkhøgskole, med Rolf Wallin og Asbjørn Schaathun som lærere. Han har også hatt undervisning/deltatt i masterclasses med bl.a. Brian Ferneyhough, Salvatore Sciarrino, Gerald Bennett og Jonathan Harvey.

Hagens verkliste omfatter instrumentalmusikk, elektroakustiske verker, samt musikk for film og teater. Han har hatt fremførelser ved en rekke festivaler over hele verden, og har markert seg med lydinstallasjoner bl.a. på Astrup Fearnley museet og ved UKS-biennalen i 2003.  I april 2003 ble han valgt til kunstnerisk leder i Ny Musikk.

- Jeg er opptatt av at musikk er en måte å tenke på, like mye som en emosjonell lydlig opplevelse. På mange måter er dette et paradoks, ettersom musikken i seg selv har en så abstrakt karakter, men det er samtidig dette paradokset som er interessant. Lyd har jo den egenskapen at den veldig enkelt kan definere sosiale rom og historiske situasjoner, og kan derfor vaere egnet til å lage verk som eksperimenterer med mening, i tillegg til klang og rytme, sier Hagen.

Interesserte kan lese mer om Donaueschinger Musiktage på denne nettsiden fra SWR2, som også finnes i engelsk utgave.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om dette

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten