Solveig Slettahjell vinner Radka Toneffs Minnepris

Onsdag 20. juli kunne Solveig Slettahjell motta Radka Toneffs Minnepris i Bjørnsonhuset under Molde Jazzfestival. Den kritikerreoste sangeren har dermed gjort storeslem så langt i år: Først Spellemannprisen for beste jazz-utgivelse for "Silver" fra 2004, deretter Kongsberg Jazzfestivals VITAL-pris (kr. 100.000,-) og nå også Radka Toneffs minnepris.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Solveig Slettahjell, 2004

Den sjette utgaven av Radka Toneffs minnepris ble onsdag 20. juli delt ut til sangeren Solveig Slettahjell. Prisen ble delt ut i forbindelse med konserten med Kimmo Pohjonen Kluster og Kronos Quartet under Molde International Jazz Festival.

Sangerinnen Radka Toneff døde høsten 1982, bare 30 år gammel. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre fonogrammer: ”Winter Poem” (Zarepta/Polygram), ”It don’t come easy” (Zarepta/Polygram) og ”Fairytales” (Odin).

Ideen bak Radka Toneff Minnepris er å hedre hennes minne, og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver. Prisen er for tiden på 25 000 norske kroner.

I begrunnelsen for å tildele prisen til Solveig Slettahjell heter det:

"Prisvinneren har i løpet av de siste årene markert seg som en av landets fremste jazzutøvere. Hun vakte oppmerksomhet med konserter og plateinnspillinger som medlem i vokalgruppa Kvitretten.

Det store gjennombruddet fikk hun med utgivelsen og bandet Slow Motion Orchestra i 2001. Her dreide det seg om standardlåter i svært personlige og kreative arrangement. Mottakelsen fra presse og hos publikum var overveldende.

Solveig Slettahjell har uttalt at ”Mitt mål er å synge hver strofe så sakte og vakkert som mulig”. Sammen med en sterk og personlig stemme er dette noe av nøkkelen bak hennes suksess, som er fulgt opp på CD-utgivelsene ”Silver” og ”Pixiedust”.

Prisvinneren er en moden og personlig utøver som etter hvert har gått fra å synge kun standardlåter og andres sanger til også å presentere eget materiale."

Radka Toneff Minnepris blir delt ut hvert annet år, og et styre bestående av Sidsel Endresen, Live Maria Roggen, Jan Ole Otnæs og Arild Andersen har valgt ut årets prisvinner.

Tidligere mottakere av Radka Toneffs Minnepris er:

Sidsel Endresen (1993), Kirsten Bråten Berg (1997), Karin Krog (1999), Per Jørgensen (2001) og Live Maria Roggen (2003).

Curling Legs, som er utgiver av platene til Solveig Sklettahjell, melder at hun for tiden i gang med forberedelser til en lengre turne i Tyskland i høst. Tidligere i sommer gikk hun og Slow Motion Quintet inn på 18. plass på de tyske jazzlistene over de mest solgt jazz-CDer med "Silver".

I vinter skal Solveig Slettahjell også spille inn sin fjerde utgivelse for Curling Legs. Du kan lese mer om henne på denne nettsiden.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten