Stubøpris til trompeter Tore Johansen

Trompeteren Tore Johansen fra Bodø ble onsdag kveld tildelt Stubøprisen 2005 under Festspillene i Nord-Norge. I begrunnelsen heter det blant annet: ”I en alder av 27 år står Tore Johansen som en sentral og samlende kraft i nordnorsk jazz. Han er en brobygger i norsk og nordisk jazz, og har ført musikere av ulike generasjoner og nasjonaliteter sammen i unike prosjekter. Tore Johansen har vist at man utmerket godt kan forfølge en profesjonell og internasjonal karriere i jazz, bofast i Nord-Norge. På den måten viderefører han arven og idealene etter Thorgeir Stubø.”

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Tore Johansen 2 2005 (Foto: CF Wesenberg)

Stubøprisen er nordnorsk jazz sin høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre den store Narvik-musikerens minne og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består i år av et stipend på 15 000 kroner og et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:

”I en alder av 27 år står Tore Johansen som en sentral og samlende kraft i nordnorsk jazz. Allerede som 16-åring var han et bindeledd mellom den yngre og eldre musikergarde i lokalmiljøet. Senere har Tore Johansen blitt en brobygger i norsk og nordisk jazz, og har ført musikere av ulike generasjoner og nasjonaliteter sammen i unike prosjekter. Eksempler på hans modige og kreative initiativer er plateprosjektet ”Man, woman and child” med Karin Krog, og ”Tore Johansen Nordic Quintet” hvor han har samlet unge musikere fra Finland, Sverige og Norge.

I likhet med så mange av landets ledende yngre jazzmusikere, har Tore Johansen utdannelse fra jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim med cand. mag. i musikk. Han søker hele tiden nye utfordringer og er i stadig utvikling, nå spesielt som arrangør og dirigent. Som musiker dyrker han en lavmælt og lyrisk, men samtidig intens og virtuos trompetstil, noe som gjenspeiler hans store og sammensatte musikalitet.

Tore Johansen har spilt inn 4 CD’er i eget navn og medvirket på flere andres plater, blant annet med vokalistene June Korneliussen og Siri Gellein. Han har komponert og arrangert musikk for kor, storband og strykere. Under Nordland Musikkfestuke 2002 var han ”Nordlandsprofil”. I årene 2002-2004 var Tore Johansen tilknyttet Nordnorsk Jazzsenter i Bodø gjennom Norsk Kulturråds aspirantordning for unge kunstnere. Han medvirket i Trondheim Jazzorkester med Chick Corea og Erlend Skomsvoll 2000-2001, og er medlem av det profesjonelle prosjekt-storbandet ”Big Band Nor” som under ledelse av den amerikanske trompeter Tim Hagans debuterer under Festspillene i Nord-Norge 2005.

Tore Johansen har vist at man utmerket godt kan forfølge en profesjonell og internasjonal karriere i jazz, bofast i Nord-Norge. På den måten viderefører han arven og idealene etter Thorgeir Stubø.”

Om Stubøprisen

Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Han gjorde mørketid, geografiske avstander og ”avsides” beliggenhet til umerkelige problemer og viste at man – bosatt i Narvik – utmerket godt kunne være del av internasjonalt jazzliv.

Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987. Siden da har privatpersoner, kultur-organisasjoner, nordnorske kommuner og fylkeskommuner bidratt til fondet.

Stubøprisen er tidligere tildelt:

saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
saksofonisten Henning Gravrok (1991)
vokalisten Marit Sandvik (1993)
gitaristen Øystein Norvoll (1995)
pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
bassisten Konrad Kaspersen (2001)
trombonisten Øystein B. Blix (2003)

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten