EFN: - En liten, men viktig seier

- EFN registrerer med glede at Kulturkomiteen ønsker å bevare balansen i dagens Åndsverklov så godt det lar seg gjøre, ved å forsvare kundens/brukerens rett til privat bruk, inklusive valg av avspiller, skriver lederen for elektronisk Forpost Norge, Thomas Gramstad: - Ved å beholde lovlig adgang til å omgå kopisperrer for lovlig, privat bruk tar Kulturkomiteen et viktig skritt for å bevare også kundens/brukers rettigheter, og ikke bare opphavsmannens, mener Gramstad.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Thomas Gramstad 2005 (Foto: Aslak Johannessen)

Av Thomas Gramstad, leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN)

Privat bruk er en rettighet som må omfatte ikke bare kjøpte musikkplater med kopisperrer, men også f.eks. retten til å kopiere lovlig kjøpte DVD-plater til andre medier og formater (f.eks. til harddisk), og retten til å ta opp TV-programmer som man har lovlig adgang til å se.

For at retten til å omgå DRM-teknologi/tekniske sperrer for å kunne gjennomføre lovlig bruk som blir hindret av DRM'en skal være reell, er det imidlertid nødvendig at det er lov for tredjepart å distribuere eller omsette teknologi som kan brukes til å omgå DRM, slik FrP går inn for. Ellers blir dette for vanlige ikke-tekniske borgere kun en rettighet på papiret (eller man må gjøre seg til lovbryter ved å søke fremmed hjelp ulovlig for å omgå DRM'en).

Hva så med opphavsmannens rett til distribusjon av eget verk?

Her snakker vi om kundens/brukerens rettigheter, ikke opphavsmannens. Dagens balanserte Åndsverkslov beskytter begges rettigheter. Nærmere bestemt retten til privat bruk, som omfatter både retten til valg av avspiller (privat fremføring) og kopiering innenfor den private sfæren.

Dessverre prøver sterke lobbygrupper å avskaffe eller beskjære disse rettighetene, og har lykkes med det et godt stykke på vei. Det har alltid eksistert ulike kopieringsteknologier, og hver gang det kommer en ny teknologi eller medium må vi finne frem til måter å leve med den på, og det har vi alltid klart å gjøre på en måte som både åpner for nye markeder og inntekter for opphavspersonene og nye muligheter for brukerne/kundene.

At ny teknologi nå innebærer at innholdet blir mer og mer "flytende" eller fristilt i forhold til mediet eller lagringsformatet det distribueres på utgjør et stort sosialt, kulturelt og økonomisk fremskritt som må ivaretas og utvikles, ikke bekjempes. DRM er en måte å bekjempe dette fremskrittet på.

I informasjonssamfunnet er enhver avspiller en relevant avspiller.

Kulturkomiteens innstilling innebærer videre etter det EFN forstår at det fortsatt blir lov å laste ned også opphavsrettslig vernet materiale fra Internett som er lagt ut på Internett uten godkjenning fra opphavsrettsinnehaver. EFN mener at dette bør
være lov gitt at man finner frem til rimelige kompensasjonsordninger til opphavsrettsinnehaverne. Her er det viktig å finne en balanse der etablerte aktører ikke får anledning til å ta i bruk konkurransevridende priser eller andre tiltak som hindrer nye innovative aktører, medier og teknologier i å vokse frem. En blanding av tvangslisenser og frivillige avgifter kan tenkes brukt i slike sammenhenger.

Elektronisk Forpost Norge er en rettighetsorganisasjon som jobber med medborgerskap og juridiske rettigheter i IT-samfunnet.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten