Festspillene i Bergen: Prosjekt Fartein Valen

Skulle man forville seg opp i Bergens Botaniske Hage på Nygårdshøyden under årets festspill bør man avlegge Drivhuset et besøk. Rundt i blomsterbedene finner man høyttalere som formidler Fartein Valens røst, ispedd sang fra Madagaskar og elektroniske lyder. ”Farteins hage” kaller de det. Ballades Hilde Holbæk-Hanssen har bedt Nils Henrik Asheim forklare nærmere.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Nils Henrik Asheim på Festspilene, 2005

Av Hilde Holbæk-Hanssen

- Dette er en del av Prosjekt Fartein Valen, et møte mellom kunstnere fra Madagaskar og Norge, i lys av Fartein Valens liv om kunst og hans barndom på Madagaskar, sier Nils Henrik Asheim.

- Det hele begynte i 2002, da Siri Aavitsland og daværende teatersjef ved Haugesund Teater, Sverre Waage, tok kontakt med meg. De ønsket å gjøre et prosjekt på Fartein Valens forhold til sitt barndoms paradis på Madagaskar, som han omtaler med stor kjærlighet og ærbødighet i sine skrifter.

Solens øye

- Høsten 2003 dro vi ned dit og besøkte bl.a. stedet hvor Valen vokste opp. Masinandraina er en vakker høyde med en labyrint av palmer og planter. Vi fikk inntrykk av hvordan hans barndom var fylt av vakre blomster, dufter og insekter. Dette danner bakgrunn for teaterforestillingen ”Masinandraina – Solens Øye”, som spilles på Den Nationale Scene under Festspillene. Stykket, som tidligere har vært vist i Haugesund og Oslo, spinner flere parallelle fortellinger sammen: Historien beskriver en reise fra Valevåg i Sunnhordland til Masinandraina. Gjennom historier, dans, bilder og musikk får vi glimt inn i Valens kunstneriske univers og noe av den bakgrunn som formet ham. Stykket er et samarbeid mellom skuespillere og musikere fra Norge og Madagaskar, og har resultert i årets Valen-satsing på Festspillene.

Farteins hage

Foruten teaterstykket blir det en konsert med Valen og Schönberg i Troldsalen 1. juni, en konsert med norske og madagassiske musikere i Kvarteret dagen etter, og under hele festspillene kan man altså besøke Farteins Hage i Museumshagen til Universitetet.

- Jeg ønsket å lage en permanent lydinstallasjon under helke festivalen, og så kom Siri Aavitsland på at Drivhuset i Museumshagen var et av Fartein Valens yndlingssteder. Her drømte han seg tilbake til sin barndoms dufter og planter. Dermed var lokalet gitt.

Konsert

En konsert med Valen og Schönberg høres ikke ut som lett underholdning akkurat?

- Nei, de oppfattes gjerne som ganske tung biff. Dette er en tematisk konsert, og temaet er oppbruddet fra romantikken. Vi har satt sammen en blanding av ungdomsverk og modne verk av disse to komponistene, som levde samtidig og strebet mot det samme. Og resultatet er ikke tungt i det hele tatt.

Har du funnet noen likhetstrekk mellom de to?

- Ja, deres utgangspunkt er veldig likt. De begynner begge i senromantikken og strever seg ut av tonaliteten. Men de velger etterhvert ulike veier. Fartein Valen ender opp med sin kjølige klangverden, mens Schönberg forblir i sin intense ekspresjonisme.

Hvor mye kontakt hadde de to?

- De møtte hverandre, og Valen holdt seg oppdatert på hva Schönberg drev med. Han så på Schönberg som det store lyspunktet i samtiden. Begge var grundig klassisk skolert og la stor vekt på kontrapunkt. De hadde liten sans for de av samtidens komponister som ikke behersket polyfoni.

På konserten 1. juni fremføres en kvintettversjon Asheim har laget av Valens orkestervek Nenia, hvor man med litt velvilje kan høre at hovedtemaet er en omvending av Schönbergs tema i Kammersymfonien, som spilles ved samme anledning. Temaet består av et ”tårn” av kvarter, som gir et inntrykk av en harmonikk som ikke går noe sted.

- Selv er jeg spesielt glad over å få være med å spille Valens Klavertrio op. 5. Denne hørte jeg første gang som 13-åring med Trio du Nord (Ole Bøhn, Hege Waldeland og Håkon Austbø), og ble veldig grepet. Jeg opplevde det som flammende og veldig intens musikk.

Til Schönbergs og Valens klaverstykker ved samme konsert har Asheim komponert noen små ”broer” for solo fiolin, som fremføres av Stavangerfiolinisten Florian Kellerhaus.

Malagasy

2. juni blir det musikalsk møte i Kvarteret mellom Hanitra Rasoanaivo og Njaka Rakotondramanana fra Madagaskar og nordmennene Nils Henrik Asheim og Florian Kellerhaus.

- Her stiller vi mer opp som band for musikerne fra Madagaskar. Vi har vår fulle hyre med å lære oss rytmene, innrømmer Asheim.

Sistnevnte arrangement tydeliggjør virkelig det originale i dette prosjektet: Rytmesterk og heftig musikk fra Madagaskar i kontrast til Fartein Valens transparente og luftige klanger.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten