Stavanger symfoniorkester med Valens samlede orkesterverk

Stavanger Symfoniorkester startet denne uken med innspilling av Fartein Valens samlede orkesterverk. Christian Eggen skal dirigere orkesteret på alle innspillingene, som skal være ferdige til kulturby-året 2008. - Eggen kjenner Valens musikk godt og har et nært forhold til den, så vi er veldig glade for at han sa ja, forteller orkestersjef i SSO Erik Landmark til Ballade. SSO kan også glede seg over Fabio Biondi som ny kunstnerisk leder for tidligmusikk.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Christian Eggen - Ultima 2003

Av Hild Borchgrevink

Stavanger Symfoniorkester tok initiativ til dette prosjektet i forbindelse med at Stavanger ble valgt ut som europeisk kulturhovedstad i 2008. Landmark håper at tidsplanen holder.

- Det er vanskelig å forutsi hvor mye tid dette kommer til å ta, men vi tar sikte på å ha alle CDene ute til Kulturby-året, sier han.

Da de begynte å dykke ned i Valens notemateriale, oppdaget dirigent og orkester at det flere steder var uoverenstemmelser mellom musikernes noter og Valens partiturer. Det måtte ryddes opp og sammenlignes.

–Christian Eggen har gått igjennom alle partiturer og stemmer til det vi spiller inn nå. Det er en veldig stor og veldig viktig jobb, sier Erik Landmark. – I tillegg til at det gjør vår innspilling så god og riktig som mulig, blir det også lettere for andre å spille dette materialet i etterkant. Flere stemmer hvor det fantes feil er nå skrevet ut på nytt.

Nå i første opptaksrunde har Stavanger-orkesteret og Eggen gått løs på Fartein Valens første symfoni. Til høsten går de videre med noen av de symfoniske diktene. Da kommer også fiolinisten Elise Båtnes til Stavanger for å spille inn fiolinkonserten. Den har vært hos SSO tidligere. Fremførelsen av Valens fiolinkonsert i 1952 med Camilla Wicks på solistplass og Valen selv i salen, er blitt stående som en av de store begivenhetene i orkesterets historie.

I 2006 er det klart for innspilling av pianokonserten. - Den er tiltenkt pianisten Sigurd Slåttebrekk, forteller Landmark.

Dette blir den første samlede dokumentasjon av alle Valens orkesterverk.

– Såvidt jeg vet, spilles noen av verkene også inn for første gang, forteller Landmark.

Innspillingene skjer på det svenske plateselskapet BIS. BIS ble grunnlagt av Robert von Bahr i 1973, og har hele tiden fokusert på å spille inn musikk som ligger utenfor standardrepertoaret, det være seg tidlig musikk, store utøvere som Birgit Nilsson som synger Sibelius eller verk av mer enn 29 samtidskomponister. BIS kaller seg en musikalsk kameleon.

- BIS har også alltid hatt et ønske om å spille inn komplette serier, forteller Erik Landmark. – Tidligere har SSO spilt inn serier med musikk av Sæverud og Tveitt for selskapet.

Selv om de nå sitter fordypet i en av norsk musikks viktigste modernister, kan SSO også glede seg over at den svært anerkjente italienske dirigenten Fabio Biondi nylig bekreftet, ifølge NRK Kulturnytt, at han blir orkestrets nye kunstneriske leder for tidligmusikk. Biondi dirigerte SSO sist under Stavanger Kammermusikkfestival. Mer om dette kan du lese et annet sted her på Ballade.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten