LåtLån: - Brukerne oppdager norsk musikk de ikke visste eksisterte

Leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN), Thomas Gramstad, har i både Ballade og i Bok og Bibliotek kritisert bibliotekenes nye ordning "Låtlån". Gramstad mener bl.a. at ordningen er lagt opp slik at den "fremmer reklame for kommersiell monopolisme, og for dårlige og mangelfulle produkter som strider imot den tilgjengeligheten som biblioteker og musikkinstitusjoner bør arbeide for". Her svarer prosjektleder Ann Kunish ved Deichmanske bibliotek, og sier: - Vi i LåtLån-prosjektet er først og fremst opptatt av formidling. At vi "reklamerer" for den ene kommersielle aktøren i Norge som muliggjør (lovlig) kjøp av sporene, mener vi er uproblematisk.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

LåtLån-logo

Av Ann Kunish, prosjektleder, LåtLån

Thomas Gramstad har brukt mye spalteplass til å forklare hvorfor han er misfornøyd med LåtLån, en tjeneste Deichmanske bibliotek og Bergen Offentlige bibliotek tilbyr sine brukere nå i en seks-måneders prøveperiode. De problemstillingene Gramstad tar opp er ikke nye, men jeg tar meg likevel tid til å nyansere bildet litt hva vårt prosjekt angår, og nøyer meg med noen få linjers forklaring for de som kanskje ikke vet så mye om tjenesten:

Vi i LåtLån-prosjektet er først og fremst opptatt av formidling. At mange mennesker nå kan høre norsk musikk som ofte er vanskeligc tilgjengelig, mener vi er helt fantastisk. Responen på nettopp det har vært overveldende - lånerne er begeistrert over å oppdage musikk de ikke visste eksisterte. At vi "reklamerer" for den ene kommersielle aktøren i Norge som muliggjør (lovlig) kjøp av sporene, mener vi er uproblematisk.

Veien til platebutikken vet vi av erfaring går gjerne via folkebibliotekenes musikkavdelinger; at det samme skal kunne skje via våre virtuelle tjenester, ser vi på som naturlig.

Utlån av digitale filer via folkebibliotek er nytt i Norge; vår tjeneste er det første av sitt slag her, og er under evaluering. At vi valgte å starte opp på den måten vi har gjort, har både økonomiske og praktiske årsaker, og legger ikke nødvendigvis føringer for veien videre. Den enorme, entusiastiske interessen tjenesten har generert ønsker vi å bruke til å utløse flere midler til utvikling - bl.a. teknisk utvikling - hvis tjenesten skulle bli permanent etter endt prøvetid.

Til dere som ønsker å prøve tjenesten, ønsker vi hjertelig velkommen til enten Deichman eller Bergen Offentlige, der alle som er bosatt i Norge har rett til å tegne lånekort. Med over 50.000 spor norsk musikk, vil dere garantert finne noe dere ønsker å høre på!

Ann Dzidra Kunish
avdelingsleder
Musikkavdeling

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten