That funky Norwegian Sound!

Plateselskapet Tuba har via sin nye underlabel, MeloDisk, lansert de første utgivelser i det som antageligvis skal bli en serie med funky norsk musikk. Platen "Aérien Voyage" inneholder mye av det samme som forgjengeren "Maiden Voyage", og er basert på gamle obskure opptak av norsk funk og annen funklignende musikk fra slutten av 60-tallet og 70-tallet. - Jeg er spesielt fornøyd med at vi har lykkes med å utgi musikk som ikke ligner på noe annet som finnes til nå. Vi dekker et hull som man ikke visste om fantes, sier en av ildsjelene bak prosjektet, Øivind Hagen, til Ballade.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Aèrien Voyage (stor)

Av Kyrre Tromm Lindvig

"Aérien Voyage" ble sluppet 1. desember og inneholder en god del ukjent materiale fra musikere som i dag er meget godt etablert på den norske jazzscenen, deriblant Karin Krog, Jan Garbarek, Terje Rypdal, Arild Andersen, og Helge Hurum. I tillegg finnes også band som kanskje ikke huskes så godt i dag, slike som Moahs Ark, Beta Band - og sannelig dukker det ikke opp et spor med Arne Nordheim (!) også.

- Det er et meget lekent og upretensiøst produkt, dette her. Vi valgte ut det vi likte best selv. Det er mulig at artistene selv har andre preferanser for hvilke deler av deres materiale vi skulle ha gravet frem, men vi har bare fått positive tilbakemeldinger, forteller Hagen.

Han poengterer at de brukte endel tid på å spore opp alle rettighetshaverne og selve opptakene, men at de blant annet fikk mye goodwill fra NRK og andres arkiver de støvet seg gjennom på jakt etter gullkorn fra den første funky perioden i norsk musikk.

- Vi fant mye hos NRK, men vi var også blant annet nedi arkivene til Arne Bendiksen og Norsk Film. Ellers er det viktig å få med seg at hoveddelen av denne jobben ble gjort av Lars Mørch Finborud, som går under navnet Lasasrus. Han hadde for en tid tilbake fått tak i endel 70-talls musikk fra Tyrkia, som jeg likte. Men det ville blitt for smalt å utgi, så vi tenkte at vi kunne finne noen norske gullkorn istedenfor, forteller Hagen om hvordan idéen til det hele ble født.

- Lars kom med en hel masse musikk, og etter å ha silt gjennom nesten alt satt vi igjen med to plater. Men vi håper at det skal kunne komme flere utgivelser i denne serien, til nå har det i tillegg til "Maiden Voyage" og "Aèrien Voyage" kommet en plate med bandet Kiruna, som spiller funk i Herbie Hancock-tradisjonen. Så vi holder oss til en viss retro-sound, sier Hagen.

Ellers er coverne også et kapittel for seg. Hagen fikk tak i Thore Hansen, som blant annet står bak illustrasjonene i "Ruffen"-bøkene.

- Da jeg så hvordan han hadde utformet det hele, tok jeg helt av på dette prosjektet. Han hadde ikke laget platecovere siden 70-tallet, men det ble bare helt perfekt til musikken vi hadde valgt ut, forteller Hagen.

Platene er også utgitt på vinyl, og sikter seg dermed inn på samler- og Dj-markedet.

- Vi regner ikke med å tjene masse penger på dette, men vi kommer til å selge til spesielt interesserte over helt verden, vi har blant annet en distribusjonsavtale med dustygrooves.com, som jo er stedet å lete etter denne type funk. Det er verdt å merke seg at mye av denne musikken i dag bare er kjent i samplet form. Mange av disse groovene har blitt brukt av andre de siste årene, men her har vi altså orginalproduktene og det er moro å høre for friskt og tidløst det låter. Men uansett, hovedpoenget med denne serien er å sette sammen noe bra, og det har vært veldig gøy å jobbe med, sier Hagen fornøyd, før han avslutningsvis kan røpe at det allerede neste år kommer en ny plate i samme serie på MeloDisc.

- Tittelen blir nok et eller annet med "Voyage", ler Hagen.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten