Julegave til Det norske Blåseensemble

Kulturkomiteen på Stortinget kom i går med en julegave til Det Norske Blåseensemble. Arbeiderpartiet ønsket i utgangspunktet å bevilge så mye som en million til Østfolds eneste profesjonelle korps, men fikk ikke igjennom kravet hos regjeringspartiene i budsjettforliket. Men korpset i Halden, det tidligere Forsvarets musikkorps Østlandet, får 300.000 kroner. - 300.000 kroner er en veldig god nyhet selv om vi bad om mer, sier administrerende direktør i DNBE, Mattias Lundqvist til Sarpsborg Arbeiderblad.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bjarte Engeset, dirigent DNBE

Av Hild Borchgrevink

Etter budsjettforliket mellom Ap og regjeringspartiene advarte direktør Lundqvist om at det var reell fare for nedleggelse av Det norske Blåseensemble med mindre man fant en ekstra million kroner.

Forsvarets omorganisering medførte at noen av dets musikkorps måtte løsrive seg og finne andre former for drift. 1.januar 2003 ble Det Norske Blåseensemble opprettet som en videreføring av Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet. Det har vært stor vilje blant lokale politikere og fylkeskommune og stat å opprettholde orkesteret som sivilt ensemble. Samme dag som korpset ble nedlagt opprettet Østfold Fylkeskommune og Halden kommune stiftelsen Det Norske Blåseensemble anno 1734. Året 1734 henviser til at det helt siden 1734 har eksistert korpsvirksomhet i Halden. Ensemblet vil i størst mulig grad presentere et bredt spekter av musikk, fra tradisjonelle, klassiske verker til blues, rock og moderne verk, samt samtidsmusikk. Musikerne skal være inspiratorer for andre miljøer. Ensemblet er regionens eneste profesjonelle blåseensemble. Per i dag består ensemblet av 26 musikere.

Etter DNBEs konsert i Fredrikstad lørdag 15. november i år skrev Andrew J. Boyle i Demokraten at en ny tidsregning var startet for Østfolds profesjonelle orkester. "Til nå har det vært uunngåelig at det norske blåseensemble ville bli sammenlignet med Divisjonsmusikken. Lørdag ble vi ferdige med det!", skrev Boyle. "To tredjedeler av soldat-musikerne ble med over i sivilorketeret for et år siden. Med tiltredelsen av Bjarte Engeset som musikalsk leder i høst begynte visjon å bli virkelighet. Tiden som ett av flere militærorkestre er nå historie. Orkesterets vekst måles heretter mot denne fabelaktige konsert, fulle av kvaliteter og prestasjoner man forgjeves lengtet etter i konsertene til Divisjonsmusikken," fortsetter han.

- Vi gikk inn for å bevilge en million i vårt budsjett, og derfor er vi selvsagt ikke helt fornøyd med 300.000 kroner, sierArbeiderpartiets Østfold-representant på Stortinget Signe Øye til Sarpsborg Arbeiderblad. – Men for oss er dette første trinn i en opptrappingsplan for orkesteret som skal bringe bevilgningene opp på et rimelig nivå etter hvert.

Disse planene er direktør Mattias Lundqvist også fornøyd med. - Dette er signaler vi ser på med stor glede, sier han til Sarpsborg Arbeiderblad.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten