Pen omtale av Carl Nielsen-CD i Politiken

Fiolinisten Geir Inge Lotsberg og pianisten Håvard Gimse har utgitt CD med dansk kammermusikk, og får i disse dager flott omtale i den danske avisen Politiken. "Musikerne har noget på hjerte, overskud til at formidle det og respekt for strukturen", heter det hos anmelder Jan Jacoby, som også roser nordmennene for "en energiladet, klangligt lykkelig og frit blomstrende dialog".

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Geir Inge Lothsberg

Under overskriften "Norsk Nielsen" gir den danske musikkanmelder Jan Jacoby god omtale av Lotsbergs og Gimses nye Carl Nielsen-CD:

"Udlandet har taget Carl Nieilsen til sig. Symfonierne kommer hele tiden i nye cd-versioner, ikke så få har efterhånden taget sig af klaverværkerne, og her er så en norsk udgave af kammermusikken for violin: to sonater med klaver og to soloværker. Det er væktige kompositioner, der tilsammen omspænder næsten hele karrieren.

Og pladen er god, rigtig god endda. Man kan nok mene, at den slanke, lidt kontant klingende violin modellerer en kende mindre følsomt og forfinet end pianisten, som vi kender fra flere besøg, men der er i alle tilfælde tale om en energiladet, klangligt lykkelig og frit blomstrende dialog med udsøgt sans for fortælling og karakter i en levende, spæmdstigt overskuet form. Musikerne har noget på hjerte, overskud til at formidle det og respekt for strukturen.

Der er heller ingen anledning til at tage forbehold i de teknisk krævende soloværker, som Lotsberg spiller med bid og kontrast i et godt, resonant kirkerum. De to præludier skulpteres fantasifuldt fabulerende med interessante men uforcerede klangløsninger; variationerne løber, danser og ruller som helstøbt individualiserende køretøjer i klar eringdring om det rolig bårne tema, og selv i de mest hvirvlende passager er rytme, tempo og frasering klart og naturligt struktureret. Stykkerne er ikke lette at forløse, men her bliver de spænnende!"

Carl Nielsen: Violinsonater opp. 9 og 35; Præludium og tema med variationer op. 48; Preludio e presto op. 52. Geir Inge Lotsberg (violin), Håvard Gimse (klaver). Afontibus ATB-CD 3

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten