Økonomisk rekviem for musikkhøgskolene?

- Politikere, ta til fornuft! Gi Musikklinjene ved Høgskolene i Bergen og Hedemark 1,5 millioner hver, dette angår den oppvoksende slekt, som fortjener å få formidlet kultur av folk som kan sitt fag! Denne appellen kommer fra Bodvar Lotsberg, som er lektor for musikkhøgskolen i Hamar. Bakgrunnen for bønnen er at de to musikklinjene står i fare for å miste livet.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bodvar Lotsberg 2002

- Hedemark og Bergen er de eneste skolene i landet som driver allmenn fireåring musikkutdanning, om vi forsvinner står det ingen igjen til å lære opp musikklærere og musikkpedagoger, sier Lotsberg, som betegner dette som en nasjonal kulturkatastrofe.

Grunnen til at musikklinjene står i fare for nedleggelse, er nye regler for tildeling av offentlige midler. Tidligere har det vært mulig for musikklinjene å få overført midler fra de andre fagene, det er det nå slutt på. I følge med kutt i statsbudsjettet vil musikkfaget motta den samme støtten som gis til andre fag. Det er ikke nok, sier Lotsberg:

- Vi kommer ikke til å ta inn elever til neste år om vi ikke får mer penger. Den halvannen millionen må vi ha til tre lærerstillinger, uten disse pengene vil vi ikke kunne gi elevene noen praktisk øving. Det eneste vi har råd til med de pengene vi er lover i dag, er å holde forelesninger i auditorier med 80-90 elever. Da blir det meningsløst å drive musikkundervisning, sier han.

Fortvilelsen er stor i både Hamar og Bergen. Den daglige undervisningen er mer eller mindre lagt på is. Elevene har blitt forklart hvordan ståa er, og stiller seg naturligvis bak lærernes krav. Nå brukes all energi på å få med seg folk, kjendiser og media for å vekke politikerne:

- Vi har fått høre at "vi har fått våre bevilgninger, så nå må vi bare prioritere", men de forstår ikke hva de snakker om. Jeg er sjokkert over holdningen deres; vi har drevet allmennutdanning i musikk i 30 år, og er livsviktige for rekrutteringen til musikkundervisningen for hele landet. Nå skal vi plutselig avlives, helt uten videre.

Lotsberg grøsser over neste års avslutningskonsert: - Elevene skal fremføre Verdis requiem sammen med kringkastingsorkesteret foran 4000 tilhørere på Jordal Amfi - det kommer til å bli en forferdelig trist affære.

Til tross for motbøren har Lotsberg & Co. på ingen måte tenkt til å kaste inn håndkleet:

- Vi begynner å få solid oppslutning fra musikk- og kulturforeninger over hele landet, som forstår viktigheten av at vi overlever, og kommer nok også til å reise nedover til Oslo for å demonstrere. Politikerne skal ikke få lov til å glemme oss, lover han.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten