Ønsker statlige krav til repertoar

I går fikk Ragnar Söderlind respons på sin kritikk av Ultima-festivalen.I dag retter hans komponistkolleger Lasse Thoresen og Synne Skouen fokus i en annen retning, ved å hevde at orkestrene spiller for lite samtidsmusikk. Skouen mener også at det bør stilles statlige krav til repertoaret, skriver Dagsavisen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Synne Skouen

Marit Gaasland, informasjonssjef i Oslo Filharmoniske Orkester (OFO), synes ikke dette er noen god idé. Til Dagsavisen forteller hun at hverken OFO eller kulturdepartementet, som eier orkesteret, har hatt noe ønske om en slik styring. Gaasland understreker at OFO legger hovedvekt på den kunstneriske verdien i repertoaret, og at det i Ultima-sammenheng virker naturlig å vektlegge musikk av banebrytende betydning:

Gaasland sier at komponister og utøvere uansett neppe kommer til å bli enige om hva som er "mye" eller "nok" samtidsmusikk, og parerer med at hvis det er valgene av samtids-stykker Skouen er uenig i, så bør kanskje dette tas opp i komponistforeningen, som i sin tur samarbeider med OFO i utarbeidelsen av sistnevntes program.

Jens Thordal, daglig leder for ICMF - kammermusikkfestivalen i Stavanger, ønsker også at musikkens kvalitet, fremfor opprinnelse, skal være avgjørende. Til Dagsavisens Øyvind Holen kommenterer han Thoresens utsagn om at "alle kammermusikkfestivalene burde for eksempel ta bedre fatt i norsk samtidsmusikk" slik:

- Norge har et sjeldent høyt nivå på sine kammermusikkfestivaler. For de tre størstes vedkommende - Oslo, Risør og Stavanger - er et vesentlig suksesskriterium de respektive kunstneriske lederes evne til å tiltrekke verdens beste musikere til festivalene. ICMF hadde i sine ti første leveår en residerende festivalkomponist, men valgte av praktiske årsaker å ikke ha det i år. Presentasjon av samtidsmusikk krever mye øve- og fordypningstid, og det er vanskelig å tilpasse disse behovene til de knappe tidsrammene som en festival opererer under.

Ved Den Norske Opera er informasjonssjef Inger Schedell Flattum mest overrasket over Söderlinds kritikk, fordi Operaen under Ultima representerer nettopp den delen av musikklivet komponisten mener det er for lite av.

- Fabeloperaen "Circus Terra" av Terje Madsen, som har premiere lørdag under Ultima, er en fabelopera av Trygve Madsen - som ble bestilt av Operaen for over 15 år siden. Det var en halvt offisiell diskusjon om hvorvidt den passet inn i årets Ultima, men festivalledelsen og Operaen, som er en av festivalens stiftere, ble enige om denne produksjonen. For alle som kjenner Trygve Madsens musikk vil det ikke være noe problem å se at "Circus Terra" ikke representerer hovedretningen i Ultimas programprofil, mener Flattum.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Andreas Meland (Foto: Haakon Nordvik)

Strømme, eller ikke?

Lave inntekter fører fortsatt til at noen holder repertoar tilbake fra strømming. Mens Kirkelig Kulturverksted bremser, returnerer lille Hubro til strømmeuniverset.Les mer om dette

Erik Hillestad (Foto: kkv.no)

Hillestad i pluss

Kirkelig Kulturverksted slutter med å finansiere innspillinger. Dermed går selskapet i pluss i 2013.Les mer om dette

Oppussing ved Bergen Offentlige Bibliotek (Foto: Bergen Offentlige Bibliotek)

Ønsker lyd og liv på biblioteket

Kombinasjonen av lyttekvelder, konsertserier, debatter og foredrag skal bygge opp under bruken av musikksamlingen ved norske folkebibliotek.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten