Yngve Slettholm er ny statssekretær

Komponist Yngve Slettholm, som i mange år har hatt en rekke fremtredende verv i norsk musikkliv, blir statssekretær for kulturminister Svarstad Haugland. Slettholm har blant annet vært president i Ny Musikk, viseformann i Norsk Komponistforening, og er for tiden styreformann i Komponistenes Vederlagsfond og styremedlem i TONO. - Dette kan bli et klart løft for norsk kulturliv, mener en entusiastisk Glenn E. Haugland i Norsk komponistforening.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Yngve Slettholm

Yngve Slettholm (45) har sittet fem år i fylkesstyret i Kr.F., og er nå andre nestleder i Oslo Kr.F. I sitt sivile liv er han komponist og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole, der han har undervist i fagområdene komposisjon og satslære/komposisjonsteknikker.

Slettholm har innehatt flere tillitsverv, bl.a. som president i Ny Musikk, styremedlem og viseformann i Norsk Komponistforening, prorektor ved Norges musikkhøgskole, styremedlem i Norsk Musikkfond, og styremedlem/ nestformann i Ultima-festivalen. For tiden er han styreformann i Komponistenes Vederlagsfond og styremedlem i TONO.

Yngve Slettholm tok i 1977 faglærereksamen ved Norges musikkhøgskole og i 1980 diplomeksamen i komposisjon samme sted med Finn Mortensen som lærer. Som Fulbright-stipendiat 1986-88 studerte han teori, musikkhistorie og komposisjon ved State University of New York at Buffalo med Morton Feldman som komposisjonslærer. Han tok sin PhD (Doctor of Philosophy) i komposisjon i 1989. Han har mottatt flere priser for sine verk, foruten en rekke studie- og arbeidsstipendier. Slettholm kan vise til en allsidig undervisningspraksis, som strekker seg fra instruktør- og dirigentvirksomhet i korpsbevegelsen via skoleverket til hans nåværende stilling som førsteamanuensis i komposisjon og satslære ved Norges musikkhøgskole.

Yngve Slettholm har vært kontinuerlig aktiv som komponist siden 1980. Han har skrevet musikk for de fleste typer besetninger: orkester-, korps- og kammermusikk, solo- og korverk. I de senere år har Slettholm vært meget opptatt av forholdet mellom musikk og tid. Han mener at en viktig erkjennelse i nyere tid er at den lineære, målrettede tidsoppfatning ikke er den eneste mulige. Dette avspeiles i det 20. århundres musikk, som ikke bare har søkt løsrivelse fra målrettet tonalitet og periodisitet, men også fra målrettet form. I hans egen musikk har dette bl.a. ført til en konsentrasjon om klanglige nyanser og et mer innadvendt uttrykk.

I lys av Slettholms bakgrunn har utnevnelsen av ham som statssekretær vakt glede over store deler av det norske musikklivet. Den aller raskeste reaksjonen kom fra Norsk Komponistforening som alt i 12-tiden sendte ut følgende pressemelding:

- Norsk Komponistforening har store forventninger til den nye regjeringen, og er spesielt glade for at en skapende kunstner for første gang inntar en betydningsfull politisk posisjon i Kirke og Kulturdepartementet. Yngve Slettholm er en av landets dyktigeste komponister og hans inntreden i Kulturdepartementet betyr at departemntet får en kreativ og kompentent statssekretær med dypgående innsikt og erfaring fra grasrota i kulturlivet. Kombinasjonen av en tung partileder som kulturminister og en skapende kunstner som statssekretær vil gi Kirke og Kulturdepartementet en tyngde og slagkraft som det er grunn til å glede seg over.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om detteBallade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten