Triumf for Marita Kvarving Sølberg

Den norske sopranen Marita Kvarving Sølberg overrasket alle da hun gjorde rent bord ved H.K.H Dronning Sonjas Internasjonale musikkonkurranse i Oslo Konserthus i går kveld. I tillegg til 1. prisen, til en verdi av 125. 000 kroner, vant Kvarving Sølberg også Edvard Grieg-prisen på kr. 10.000, og prisen for beste norske deltaker. Nå venter også en rekke konsertengasjementer.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Marita Kvarving Sølberg

Marita Kvarving Sølberg var, som eneste norske finalist, svært nervøs da hun inntok scenen som nest siste deltaker foran et fullstappet Oslo Konserthus: Heldigvis forsvant nervene raskt, og den unge sopranen viste et begeistret publikum sin verdensklasse ved å danke ut fem svært sterke - og mer rutinerte - finalister. At Kvarving Sølberg gjorde et solid inntrykk på det internasjonale dommerpanelet er det heller ingen tvil om: Reglene for Dronning Sonjas musikkonkurranse krever nemlig ikke at en vinner blir utropt med mindre en av finalistene klart peker seg ut som suveren.

Spenningen i konserthuset var til å ta og føle på allerede da Dronningen utropte 4. til 6. plass, og det ble klart at Marita Kvarving Solberg ville havne helt i toppsjiktet. Da 2. prisen ble tildelt den russiske mezzo-sopranen Galina Sidorenko, sto en svært rørt Marita Kvarving Solberg igjen alene, ikke bare som første norske finalist i denne prestisjefylte konkurransen, men også som vinner.

- Jeg gjorde mitt aller beste og var egentlig fornøyd med det, sa Marita Kvarving Sølberg til NTB i går kveld. - Dette kom veldig overraskende. Ja, å vinne 1. premien er nesten uvirkelig.

Også daglig leder av Dronning Sonjas Internasjonale musikkonkurranse, Lars Flæten, er svært tilfreds etter gårdagens finale, som også ble direktesendt på NRK.

- Jeg er strålende fornøyd, ja. Arrangementsmessig har dette vært svært vellykket, der samarbeidet med NRK har vært knirkefritt. I går fikk vi en glitrende finale med strålende sangprestasjoner foran en fullsatt sal. Også de innledende rundene ved Norges Musikkhøgskole har vært svært godt besøkt, så dette vil vi betegne som en full suksess.

Dronning Sonjas Internasjonale musikkonkurranse ble første gang arrangert som en ren pianistkonkurranse i 1988. Hva slags status har dagens utgave av tevlingen egentlig i det internasjonale musikkmiljøet?

- Det bør vel egentlig andre svare på, men skal vi måle etter de internasjonale medlemmene av juryen og kvaliteten på deltagerne fra nær sagt hele verden, skulle jeg tro vi ligger godt an.

Kvarving Sølberg vil gjeste Den Norske Opera i konsert på Rådhusplassen kl. 2100 lørdag 25. august. Konserten er en bryllupsgave fra Oslo kommune til Kronprinsparet. Sølberg skal opptre sammen med Den Norske Operas Orkester og Den Norske Operas Kor og ekstrakor under ledelse av Patrick Fournillier, og vil fremføre verker av bl.a. Felix Mendelssohn-Bartholdy, Richard Wagner, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Ruggiero Leoncavallo og Edward Elgar. De andre medvirkende på programmet er Xiu Wei Sun (sopran), Ragnhild Heiland Sørensen (sopran), Ingebjørg Kosmo (mezzo-sopran), Antonio Nagore (tenor) og Trond Halstein Moe (baryton).

Kvarving Sølberg vil også ellers få det travelt i tiden fremover: Vinneren av konkurransens 1. pris mottar i tillegg til prisen på 125.000,- også engasjementer ved følgende institusjoner: Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Oslo-Filharmonien, Rikskonsertene, Stavanger Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Edvard Grieg-prisen på kr. 10.000,- er stilt til rådighet av Edvard Grieg Museum, Troldhaugen, mens prisen for beste norske deltaker er et konsert-engasjement i regi av Aftenposten.

Vinneren av 2. pris mottok kr. 75.000, mens vinneren av 3. pris fikk kr. 50.000,- . Vinnerne av 4.-6. pris mottok kr. 10.000,- hver.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!


Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til

Siste fra forsiden

Marianne Sveen (Foto: Linn Carin Dirdal)

Skriver på fonetikk og overtoner

– Uten at man tenker over det bevisst, så tror jeg det er overtonene som inviterer til ulike melodier, sier Marianne Sveen. Ballade møtte artisten og komponisten til en prat om det å skrive musikk.Les mer om dette

F.v. Helene Myklemyr Bolstad (nestleiar), Per Øyvind Tveiten (leiar) og Mari Skeie Ljones (nestleiar) i FolkOrg
 (Foto: Knut Aastad Bråten)

Unyanserte påstander

INNLEGG: I programmet Vårt lille land på TV2 sist søndag fremstiller Gerhard Helskog folkemusikken som et pengesluk, og stiller spørsmål om tilskuddene bidrar til å stagnere utviklingen. Fremstillingen er både feil og unyansert, mener FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedansLes mer om dette

Caroline Ailin (Foto: Presse)

Kunsten å forstå en artist

Låtskriver Caroline Ailin gjør kommersiell karriere i London. Snart går turen også til USA. - Det handler om å finne balansen mellom det ingen andre har gjort og noe som appellerer, sier hun.Les mer om dette
Siste om kunstmusikk

04.04.2014

Kirkestemmer


Ballade · Kongens gate 24 , 0153 Oslo
  Redaktør Ida Habbestad · ida@ballade.no
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten