Laster Hendelser

Kalender

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.
Dato:
14. oktober 2019
Tid:
18:00-20:00
Nettsted
Sted:
Bergen Offentlige Bibliotek
 
Tel:
Bergen
14. oktober 2019

Clara Schumanns sjeldne spilte pianokonsert blir fremført av Christian Ihle Hadland og Bergen Filharmoniske orkester torsdag 17. oktober i Grieghallen i Bergen. Clara Schumann er i dag oftest benevnt som Robert Schumanns kone. Men på deres tid var hun en virtuos pianist og komponist, og den store stjernen av ekteparet Schumann. Notelangs spør: Hva er grunnen til at denne musikken ikke spilles oftere?

Musikkritikk i dag handler som oftest om utøverne og fremførelsen. Vi er ikke lengre kritiske til- eller diskuterer selve musikkverket. Følgelig har vi fått kanoniserte, resistente verk. Vi kaster ballen til den kunstneriske ledelsen i Bergen Filharmoniske Orkester og spør: Hvilke prioriteringer ligger til grunn når man programmerer sesongprogrammet? Hvordan tenker den kunstneriske ledelsen i forhold til å skulle ivareta vår felleskulturelle musikalske kapital?

Hvordan manøvrerer orkesteret mellom egne visjoner, publikums forventninger og dirigentenes og solistenes agenturer?

Vi vikler oss altså inn i spenningsfeltet mellom repetisjon og konfrontasjon, kjent og ukjent, gamle og nye verk og spør: Hva skjer med orkesteret som tradisjonsbærer når norsk musikk fra det 20 århundre som for eksempel Geirr Tveitt, David Monrad Johansen, Fartein Valen, Irgens Jensen og Harald Sæverud blir så sjelden fremført?

Christian Ihle Hadland, pianist
Oddmund Økland, programsjef i Bergen Filharmoniske Orkester
Magnus Andersson, kritiker i Klassekampen
Innleder og ordstyrer, Annabel Guaita