Laster Hendelser

Kalender

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.
Dato:
9. november 2019
Tid:
20:00-22:30
Nettsted
Sted:
Melahuset
 
Mariboes gate 8, 0183
+ Google Map
9. november 2019

Et sterkt møte med tre generasjoners kulturarv og identitet, forrykende følelser, musikalsk briljans og spilleglede når Raya & her Gypsy Legacy kommer til Melahuset.

Den sovjetiskfødte norske sangeren, danseren og aktivisten Raya Bielenberg er kjent for sin formidling av sigøynerkultur i Norge, med et sterkt element av hennes egne tolkninger. Hun leder sitt eget ensemble, Raya & her Gipsy Legacy, med datteren Natasha og barnebarna Aleco og Nikak, og denne kvelden får de også selskap av gitaristen Petro Ivanovich.

Hvorfor markere krystallnatten?
Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. og 10. november i 1938 i Tyskland. Den markerte starten på nazistenes systematiske forfølgelse av folkegrupper som jøder, romfolk/ sigøynere, homofile og psykisk utviklingshemmede under den annen verdenskrig.
Romfolk var Hitlers nest mest forhatte folkegruppe og 1,5 millioner mistet livene sine i konsentrasjonsleirene. I 2019 er romfolk fortsatt en av de mest forfulgte folkegruppene i Europa som daglig opplever og utsettes for rasisme og diskriminering. Deres rike kultur, samhold og evige kamp for å ivareta sin egenart og menneskerettigheter blir altfor ofte glemt eller oversett.

Når vi markerer krystallnatten på Melahuset i år er det for å gi en påminnelse om hvor skadelig det er når hat får fritt spillerom i samfunnet, hvor viktig det er å ta avstand fra rasisme og samtidig å feire en stolt folkegruppe og en stolt, fargerik kultur.