Laster Hendelser

Kalender

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.
Dato:
28. oktober 2018
Tid:
19:30-21:00
Nettsted
Sted:
Buen kulturhus
 
Havnegata 2, 4515 Mandal
28. oktober 2018

Musikalsk fødsel i fem stadier

Paris, Mai 1913.
Ramaskrik og opptøyer etter premieren på Stravinskys “Vårofferet” i Paris. Hundre år senere er dette verket standardrepertoar og spilles med den største selvfølge.

Sør-Norge, Oktober 2018.
Ensemblet Agder Camerata er på turné med samtidsmusikk av komponister fra Agder-regionen. Fare for opptøyer? Neppe, men det ér samtidsmusikk, og da kan alt skje!

På konsert med Agder Camerata vil publikum få oppleve de fem essensielle ledd i fødselen til et nytt stykke klassisk musikk: Komponisten – komponistens idé – notene til stykket – utøveren – publikum. Å treffe komponistene og høre hvorfor/hvordan de skrev musikken gir et nærere forhold til musikk-tradisjonen. Det er som å holde hender med Beethoven via Liszt, Grieg, og Stravinsky.
Musikken som blir til i dag står på skuldrene til disse gigantene, og bærer preg av stor frihet og mange muligheter, noe publikum vil få høre på konsert med Agder Camerata. Vi garanterer at publikum vil finne noe de vil like. Kanskje man får høre noe man ikke liker så mye – til og med misliker? Det er lov!

Ta en titt på hva årets program inneholder, og se om noe frister:

– Kjell Marcussen, som har dype røtter i Arendal, har skrevet et vakkert og eksotisk verk som heter “Tresnitt”. Dette skal fremføres på fløyter (!) og vindspill, fiolin, og cello. Dette blir spesielt flott.

– Konrad Øhrn fra Kristiansand har sendt oss en stor og flott trio for fløyte, klarinett, og piano. Han har selv beskrevet “Trio Concertante” som artig, og det må vi være enige i.

– Anna Jastrzebska sin “Collage” har Agder Camerata spilt før. Dette stykket for fiolin og piano er merkverdig utfordrende, men samtidig merkverdig lett å like. Hold ørene åpne!

– Arendalskomponisten, Vidar Kristensen, har skrevet et ufattelig energisk verk som heter “Impressions of the East”. Stykket åpner med en rolig, bølgende dans, omhyllet av Østens natur og kultur og går over i en energisk nyttårsfeiring.

– Gitarist/komponist Espen Jensen har vært med på turné med Agder Camerata flere ganger, men i år er han “bare” komponist. Vi urfremfører hans “Trio in Blue” – et rytmisk og spennende verk med blå toneganger for fløyte, klarinett, og cello.

– Risørs store komponist, Alfred Gammelsæter, skal ta oss med inn i en episk skildring av naturen i sitt mesterverk “Uccelli” for piano. Uccelli er italiensk for “fugler”, men vi får høre mer enn fugler – alt fra stillhet til torden er inkludert.

– Mange kjenner kanskje Stig Nordhagen som soloklarinettist i Kristiansand Symfoniorkester, men han er også en veldig aktiv komponist. Vi får høre “Music from the edge” for klarinett, fiolin, og cello. Dette er en fantasi over folketoner fra Agder. Stykket er en omskriving av et tidligere verk for 2 fioliner. Det har aldri blitt spilt før i sin nye form, og er dermed en urfremføring.

Ensemblets sammensetning gir stor klangrikdom og variasjon, og byr på solistinnslag, duoer og trioer. Musikerne er Tora Røstvik – fløyter, Bjørn Rønnekleiv – klarinett, Olga Rakvåg – fiolin, Randi C. P. Birkeland – cello og Erik Haugan Aasland, klaver

Konserten inngår i en turné med 9 konserter fordelt på Agderfylkene, Telemark, Buskerud og Akershus.

I samarbeid med Musikkens Venner Mandal

Konsertturnéen er støttet av Norsk kulturråd og Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner

Turnéplan:
• 9. oktober: Kongsberg kirke, Glogerakademiet
• 18. oktober: Dahlske videregående skole, Grimstad
• 18. oktober: Ibsenhuset, Skien
• 20. oktober: Arendal Kulturhus
• 21. oktober: Lyngdal Kulturhus
• 24. oktober: Risør Kirke
• 25. oktober: Kilden Teater og Konserthus, Kristiansand
• 27. oktober: Asker Kammermusikkfestival, Vardåsen kirke
• 28. oktober: Buen Kulturhus, Mandal