Stillbilde fra "This is Now America" (Foto: Teater- og performance-kunstnerne Vinge / Müller i samarbeid med Thomas Vincent Furuholmen)

Ballade Video XLII: Para! Helio! Trauma!

Syv nye videoer, inkludert det oppsiktsvekkende samarbeidet mellom Magne Furuholmen og kunstnerparet Vegard Vinge og Ida Müller. Vi skal til skumle gutterom, men også innom fest, dans og en stemningsfull jazzklubb.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Vi skal ikke skrive noen større innledning denne gangen. Men vi kan nå slå fast at vi godt og vel har passert 40 utgaver av denne spalten. Det har vært morsomt og lærerikt hele veien, og for undertegnede en påminnelse om den store variasjonen i norsk musikk.

Vi kommer for øvrig til å sette opp et arrangement med utgangspunkt i Ballade Video om en stund, noe vi gleder oss over. Det skal vi informere mer om etter hvert.

 
The Pinkertons: Harden My Heart

Vi starter med denne fine sangen og videoen fra The Pinkertons, et band fra Tønsberg. De består av Lars Thon Bråten (bass), Audun Rørvik Rosslund (trommer), Gaute Rørvik Rosslund (keyboards), Jørgen Gjestad-Rosøy (gitar), Hans-Petter Lund Jørgensen (gitar) og Gorm Kjærås Dahl (vokal). På ”Harden My Heart” er de også forsterket med Oda Karolina Dahl.

”Harden My Heart” viser bandet i et litt roligere hjørne, selv om de til vanlig er mest kjent for å spille fengende garasjerock, inspirert av både rock ’n’ roll, synth-pop og spagettiwestern-soundtracks. Bandet startet opp alt i 2012, og ga ut det herved anbefalte debutalbumet The Pinkertons tre år senere. Nå kommer endelig et nytt album på Rohdos Records, som skal feires med slippfester i Tønsberg og Oslo i midten av april.

– ”Harden My Heart” er en låt om frykten for å bli etterlatt, for å stå igjen. Den ble skrevet en sen kveld det slo meg at jeg har blitt en god del eldre enn sist jeg sjekket, sier låtskriver Jørgen Gjestad-Rosøy.

Videoen er regissert og produsert av Gaute Rørvik Rosslund, med Lars Evensen som regiassistent. Asle Myhre Hansen står for foto, mens vi ser John Johansen, Synnøve Albertsen, Harald Breievne og Synnøve Steinbø som skuespillerne i filmen.

 

Charlotte Dos Santos: Helio

Charlotte Dos Santos har fått mye god oppmerksomhet for sin jazz- og soul-influerte musikk, helt siden den Spellemann-nominerte debutplaten Cleo i 2017. Den norsk-brasilianske artisten har blitt rost av artister som Gilles Peterson og Big Boi fra Outkast, og har ellers fått solide omtaler i blant annet Pitchfork, NyMag og The Cut.

I dag har Charlotte Dos Santos base i London, Berlin og Oslo, og slipper snart en oppfølger til kritikerroste ”Cleo”. Om den nye låten ”Helio”, som er hentet fra den kommende EP-en ”Harvest Time”, sier hun selv:

– Den handler om å være din egen planet, din egen hersker, og sentrum i ditt eget univers.

Videoen er regissert av Eli Salcedo, med Molly McGregor som produsent. I mars venter et drøyt dusin konserter i Europa og USA på den talentfulle vokalisten, låtskriveren og produsenten.

 

Hkeem: Para

Visuals by Abdi Junior & Alieer – og i sentrum for oppmerksomheten finner vi Hkeem, som slo gjennom med hitlåten ”Fy faen” i 2017. Artisten fra Oslo, som er norsk-nigersk-ghanesisk, heter egentlig Abdulhakim Hassane, og debuterte med låten «Svartingens synspunkt» i 2016.

«Fy Faen» ble nominert i kategorien Årets låt under P3 Gull 2017 – og vant den samme klassen under Spellemannprisen 2017. Begge steder ble Hkeem også nominert som Årets nykommer. Han vant dessuten Spellemannprisen 2018 i klassen Årets musikkvideo for «Ghettoparasitt», regissert av Thor Brenne.

– To år etter at vi lagde ”Para”, så er den endelig ute. Dette er en låt jeg har hatt med meg live lenge, og som jeg gleder meg til dere hører, uttalte Hkeem i forbindelse med slippet av videoen. 21-åringen har i dag kontrakt med Dream Maker Records / Sony Music.

 

Low-Fly Quintet: Last to love you

Kryss i taket! Så stilsikker og inspirert standardjazz er det ikke ofte vi hører. Low-Fly Quintet er basert i Hamar, og består av Camilla Tømta (vokal), Siri Snortheim (cello), Uri Sala (kontrabass), Ole Gjøstøl (piano) og Skjalg Lidsheim (vokal).

– Vi lager våre egne originallåter inspirert av vokaljazzen fra første halvdel av 1900-tallet. Vi tolker også kjente og ukjente låter fra samme epoke. I tillegg til at vokalen bærer preg av innflytelse fra både blues og gospel, er nok instrumenteringen med cello med på å lage et originalt uttrykk i det norske vokaljazzlandskapet, sier kvintetten selv.

Low-Fly Quintet ga ut debutplaten Stop For A While i 2017, og fulgte opp med Winter Love Song i oktober 2019. Begge albumene har fått gjennomgående gode anmeldelser, der det også internasjonalt har blitt svært gode kritikker av oppfølgeren.

Lars Anders Fossum står for regi og klipp av ”Last to love you”, og har også foto i samarbeid med Alexander Øien. Knut Bjørndal i Monsterball Productions står for lys- og røyklegging, mens Therese og Ruben-Arie Slob fra PS Dance har koreografi. Marianne Leren har æren for scenografien. Vi liker det.

 

Center of the Universe: After hours

– Hei! Hører dere har en video-spalte? Vi har en video som ikke har hatt noen premiere noe sted, det er til sangen ”After hours”!

Det skriver Center of the Universe i en hyggelig melding til oss. Center of the Universe er elektronika-prosjektet til Jørgen ”Sissyfus” Skjulstad, som har gitt ut imponerende nærmere 20 album siden oppstarten i 2000.

– Videoen er filmet av Bjørnar Sund, og i hovedrollen er min barndomsvenn Truong Vu Pham. Låta er fra min siste plate Unknown Album, som er ute på Metronomicon Audio, forteller Skjulstad, som selv har klippet og redigert videoen.

”After hours” er en av i alt fem videoer som er lagd i forbindelse med det nye albumet. Alle sammen kan sjekkes ut på denne lenken.

 

Hans Wilhelm Wilhelmsen: Trauma

Vi vet i grunnen ikke så mye om artisten Hans Wilhelm Wilhelmsen. ”Trauma” ser ut til å være hans debut-utgivelse, og tar utgangspunkt i selvopplevde historier.

– Denne sangen og musikkvideoen dedikerer jeg til alle som har falt offer for psykisk sykdom, og alle som har overlevd. Jeg vil også at verket «Trauma» skal stå som en advarsel til de som gjør det de kan for å traumatisere andre.

Produksjon, arrangement og miks av ”Trauma” er ved Gisle Torvik, mens Marianne Engebretsen spiller piano. Både tekst og melodi er skrevet av Henrik Wilhelm Wilhelmsen.

Den nesten fem minutter lange musikkvideoen har Ivar Sverrisson som regissør, mens Fredrik Hinsch har filmet. Henrik Wilhelm Wilhelmsen har selv hovedrollen, med bidrag fra Ivar Sverrisson, Kieran og Laila Trondsen Vaalbekken.

– Jeg er stolt over at andre mennesker ser at jeg jobber hardt, og at jeg kjemper meg igjennom utfordringer. Å nå jobbe med filmfotografer, dansere og skuespillere har gjort at jeg kan forsterke konsertopplevelser og musikkvideoer med kamerateknikk, skuespill og dans.

– Jeg tror noe av det viktigste for meg er å opprette en god og trygg kontakt med publikum, så vi kan ha fantastisk gode musikalske opplevelser sammen, sier den unge musikeren og sangeren.

 

Magne Furuholmen: This is Now America

“Take On Me” med a-ha passerte forrige uke én milliard visninger på YouTube. Det er oppsiktsvekkende for en snart 40 år gammel låt, samme hvor banebrytende videoen i sin tid var.

”This Is Now America” er også en oppsiktsvekkende video, full av uro, angst og politiske referanser. Den vil nok aldri oppnå like høye seertall som “Take On Me”, men den fortjener virkelig å bli sett.

Vegard Vinge og Ida Müller har den siste tiden vært gjenstand for debatt, på grunn av kontroversielle og tidvis obskøne virkemidler i kunstverkene sine. Her maner de frem en mørk og klaustrofobisk atmosfære til musikken til Furuholmen, som selv for lengst har blitt en anerkjent kunstner på flere felt.

– Som ung vokste jeg opp i en verden full av muligheter og optimisme rundt fremtiden. Dagens unge vokser opp i en vesentlig mer bekymringsfull, usikker og komplisert situasjon, sier Magne Furuholmen i en kommentar.

– For meg handler denne videoen om tap av uskyld og om fremmedgjøring. Slik sangen også gjør, når jeg tenker meg om.

 

Vi ønsker som vanlig våre lesere en god og musikalsk helg. Vi takker også for alle bidrag og forslag som fortsetter å komme inn. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro[at]ballade[punktum]no, og merk emnefeltet ”Ballade video”.

Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du gå til denne samlesiden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.